Muncitorii care efectuau lucrări de amenajare a şanţurilor de pe marginea unui drum din Săldăbagiu de Munte au descoperit, ieri, patru proiectile de calibru 100 milimetri. Sosiţi la faţa locului, pirotehniştii au mai găsit încă trei proiectile, toate provenind, cel mai probabil, din cel de-al Doilea Război Mondial.

Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a fost solicitat, ieri dimineaţă, să desfășoare, în localitatea Săldăbagiu de Munte, comuna Paleu, o operaţiune de asanare de muniţie rămasă neexplodată. „După stabilirea perimetrului cu risc și balizarea zonei, pompierii militari au identificat și ridicat patru proiectile de calibru 100 milimetri, descoperite de muncitori care efectuau lucrări de amenajare a șanțurilor de pe marginea Drumului Comunal 37, pe raza localității Săldăbagiu de Munte, procedând în continuare, la cercetarea și asanarea unei suprafețe de circa 50 de metri pătrați, operațiune în cadrul căreia au descoperit și identificat încă trei proiectile de același calibru”, a precizat mr. Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Bihor. Cele șapte proiectile, provenite din cel de-al Doilea Război Mondial, au fost ridicate, transportate şi depozitate în condiţii de siguranţă de către echipajul pirotehnic, urmând a fi distruse ulterior, prin explozie controlată. În scopul prevenirii unor evenimente ce se pot solda cu răniri grave ori cu pierderi de vieţi omeneşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” recomandă cetăţenilor respectarea măsurilor menite a le proteja viaţa în cazul descoperirii unor muniţii ori elemente de muniţie: să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea de muniţii neexplodate; să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate; să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat al inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. De asemenea, în cazul descoperirii elementelor de muniţie se interzice: ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe; comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase; lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; introducerea muniţiilor în foc; topirea elementelor metalice de muniţii; tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură; folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte; utilizarea explozivilor şi pulberilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;

demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;  folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora. În zona în care sunt descoperite elemente de muniţie se interzice: accesul persoanelor şi animalelor; executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice de către persoane neautorizate; aprinderea focului deschis; executarea unor lucrări de îmbunătăţiri funciare; circulaţia vehiculelor.