După o pauză de doi ani cauzată de pandemie, duminică, 4 septembrie, va avea loc, în Parcul Maria din Salonta, a XII-a edişie a Festivalului Sarmalelor. Vor fi gătite peste 16.000 de sarmale, care vor fi împărţite gratuit participanţilor la eveniment. Petrecerea va începe la ora 13.00, artişti consacraţi urcând pe scenă.

Evenimentul, organizat de Ioan Sala şi echipa „Oameni de omenie”, în parteneriat cu municipalitatea salontana și Centrul de Cultura al județului Bihor, va debuta la ora 11.30, cu gătitul sarmalelor. „Primării, restaurante, întreprinderi din Salonta şi împrejurimi își dau întâlnire în prima duminica din septembrie în parcul Maria al Municipiului Salonta pentru a găti împreună peste 16.000 de sarmale distribuite apoi gratuit tuturor participanților”, au anunţat organizatorii. Şi-au anunţat participarea 10 echipe de gătit, care vor fi premiate cu diplome şi medalii.

„Veniți la noi pe uspăț”, este îndemnul celor care, din dorința de a păstra tradițiile strămoșești, se încăpăţânează sa ducă mai departe acest festival, ajuns la ediția cu numărul XII.

„Și în acest an, noi, o mână de oameni, nu mulți, ne puteți numără pe degetele de la o mână, împreună cu voluntarii noștri, 15-20 de familii, vom fi gazdele voastre, punându-vă la dispoziție mâncăruri alese (sarmale, fripturi, băuturi care să va stingă setea, dulciuri și deliciosul kurtos kalacs), toate servite de profesioniștii noștri. Pentru cei mici, avem amenajat un spațiu de joacă (tobogan, pistă pentru mașinuțe electrice). Atmosfera va fi întreținută de artiști consacrați, începând cu ora 13.30 pâna seara târziu, când vom încheia cu un superb foc de artificii”, a anunţat Ioan Sala. Pe scenă vor urca: Ansamblul Cununiţa din Mădăras, coordonat de Mircea Dărăban, Ansamblul Mărţişorul din Avram Iancu, coordonat de Alexandru Condoroş, Ansamblul Mioriţa din Salontra, coordonat de Monica Pârge, Ansamblul Floarea Barcăului, coordonat de Sergiu Duca, Dodu Mădălin, Alexandru Condoroş, Ciprian Mocan, Voichiţa Mihoc, Ansamblul Fialka Mădăras, coordonat de Agneta Beidac, Ansamblul Regembogen din Oradea, coordonat de Monica Fabian, Ansamblul Enzian din Oradea, coordonat de Monica Fabian, Ansamblul Pensionarilor din Arad, coordonator Aron Micula, Ro-Mania, Nicu Bendea (stand-up comedy), Lipai Mihai (finalist X-Factor).

Invitații speciali ai acestei ediţii a Festivalului sarmalelor sunt: consulul general al României la Gyula - Florin Trandafir Vasiloni; primarul localității Micherechi - Tat Margit; fostul fotbalist Mihai Neşu, pentru fundația căruia vor fi donate sumele de bani strânse în cadrul tombolei. „De fiecare dată, în cadrul Festivalului Sarmalelor organizăm o tombolă de caritate. În acest an punem în vânzare 3.500 de bilete de tombolă în valoare de 5 lei, premiile fiind asigurate de sponsorii noștri, într-un număr de 15, de la cafetiere până la mobilier tapițat”, precizează Ioan Sala.