Duminică, 6 septembrie, sătenii din Sâmbăta au participat la un eveniment cu semnificații profunde pentru întreaga comunitate: sfințirea Monumentului Eroilor din cele două conflagrații mondiale, monument renovat cu ajutorul Primăriei și la Consiliului Județean Bihor. Aflat în curtea bisericii ortodoxe din Sâmbăta, monumentul a fost ridicat în anul 1998, de către parohul de atunci, părintele Aurel Gâgă, cu ajutorul credincioșilor. De-a lungul celor două decenii trecute de la dezvelire, Monumentul Eroilor din Sâmbăta s-a degradat continuu, iar actualul paroh al locului, părintele Ovidiu Roman, convins de necesitatea dăinuirii acestuia, a inițiat lucrările de reparații capitale.

Festivitatea dedicată finalizării lucrărilor de renovare a Monumentului Eroilor din Sâmbăta a început cu Sfânta Liturghie, săvârșită de un sobor compus din parohii ortodocși ai obștilor sătești componente ale comunei Sâmbăta, în frunte cu părintele Ovidiu Roman și a continuat cu Taina Sfântului Maslu și Slujba de parastas.

În cea de-a doua parte a evenimentului, după intonarea Imnului de Stat și a Imnului Eroilor, a urmat ceremonia depunerii de coroane și discursurile ținute de Mariana Laza, primărița Comunei Sâmbăta și Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

După ceremonia de la Monumentul Eroilor, participanții, printre care și deputații Ioan-Sorin Roman și Dumitru Gherman, s-au îndreptat către Parcul dendrologic, unde a fost construit Centrul de Permanență al comunei Sâmbăta, într-o primă etapă, în incinta acestuia urmând să funcționeze două cabinete medicale. Și acest edificiu, atât de necesar locuitorilor comunei, a primit binecuvântarea preoțească în cadrul aceleiași festivități.