La finele anului trecut, al Editura Ratio et Revelatio a apărut lucrarea „Cuzap - Album istorico-geografic”, lucrare tipărită la aniversarea a 90 de ani de la sfinţirea Bisericii Ortodoxe din Cuzap.

 „Lucrarea de faţă face parte dintr-un proiect, pe care l-am început în anul 2010, de promovare a istoriei locale, mai precis a aşezărilor de pe Valea Bistrei, de care majoritatea colaboratorilor sunt legaţi sentimental şi profesional. Am pornit de la premisa că, pentru promovarea aşezărilor de pe Valea Bistrei, locuitorii trebuiau să ştie cât mai multe informaţii despre istorie locală, din aşa numita memorie a locurilor”, arată coordonatorii albumului, în introducerea capitolului „Evoluţia istorico-geografică a localităţii Cuzap. Pledoarie pentru o istorie locală”.

„O bună cunoaştere a istoriei, a tradiţiilor, a oamenilor şi obiceiurilor zonei reprezintă o premisă serioasă pentru conservarea şi promovarea lor şi o şansă ca urmaşii noştri să înţeleagă istoria locală. Credem că, pentru a avea o şansă în acest sens, trebuie să generăm o sensibilizare a elitei rurale, a locuitorilor, pentru a-i face conştienţi de rolul pe care îl au în conservarea şi promovarea tradiţiei şi istorie locale. Ceea ce am realizat de-a lungul anilor cu implicarea colegilor mai tineri, a colaboratorilor din ţară şi din străinătate, a elitei locale şi a locuitorilor din satul Cuzap şi din satele învecinate sunt o dovadă că ne aflăm pe drumul cel bun”, mai transmit autorii.

Coordonatorii lucrării sunt Sorin Şipoş, Cosmin Patca şi Ioana Blajec, fotografiile au fost realizate de Florin Şipoş, iar colaboratori sunt: prof. univ. dr. Dan Octavian Cepraga (Universitatea din Padova, Italia); prof univ. dr. Ion Eremia (Universitatea de Stat din Moldova, Republica Moldova); pr Ioan Toma, părintele paroh al Bisericii Ortodoxe din Cuzap; dr Raluca Vereş, Centrul de Studii Interdisciplinare, Universitatea Oradea şi prof. Dorian Hercuţ.

Lucrarea a apărut cu sprijinul financiar al: Asociaţia social-cultural-sportivă Palisada, parorhia Ortodoxă Cuzap, Primăria şi Consiliul Local al Comunei Popeşti, Dorin Curtean, Traian Hercuţ, Ioan Blidaru.