Primăvara a început pe schi, la Stâna de Vale, unde în weekend s-a consumat cea de-a douăzecea ediţie a Serbărilor Zăpezii. Sutele de turişti care au urcat în frumoasa staţiune au avut parte de concursuri, concerte şi multă distracţie.

 

Prezentatorii ediţiei 2019 a Serbărilor Zăpezii de la Stâna de Vale au fost Denis Ciulinaru şi Daniela Cap, realizatori de programe ai postului de radio Naţional FM, iar DJ Popenski a asigurat atmosfera cu mixuri noi cu muzică de club şi nu numai.

Evenimentul a debutat sâmbătă, cu puţin înainte de orele amiezii, când s-a dat startul întrecerii în probele de schi slalom, fete şi băieţi, respectiv adulţi, pe categorii de vârstă. După concurs, au început concertele, vedeta ediţiei din acest an fiind Andreea Antonescu, fosta componentă a duo-ului pop-dance Andre, cea mai tare trupă de gen din anii 2000, din România. Melodiile din trecut, preferate de public, „Noapte de vis” (Moşule, ce tânăr eşti!), „Liberă, la mare!”, „Lasă-mă, papa, la mare”, dar şi piesele mai noi, au reprezentat alegerea perfectă a solistei pentru o atmosferă de festival, continuată cu o lungă şedinţă foto, pentru numeroşii săi admiratori. Pe scena amenajată în apropierea bazei de schi au concertat apoi membrii trupei orădene de rock, Fraţii Jdieri, spectacolul încheindu-se cu un moment de excepţie oferit de către salvamontiştii bihoreni care au „aprins” cei aproximativ 800 de metri ai pârtiei, coborând cu torţe.

Duminica a început cu un nou concurs, de tubing, destinat în exclusivitate celor mici. A urmat spectacolul folcloric, susţinut de nume mari ale muzicii populare bihorene, precum Florica Zaha şi Irina Mihoc, dar şi în devenire, Dana Ionela Jurjuţ, care la numai şapte ani debuta în emisiunea „Tezaur folcloric”. Una dintre surprizele pregătite de organizatori a fost aducerea pe scenă a solistei Margareta Clipa, venită din Bucovina, dar şi a soţilor Sufan, Monalisa (care şi-a serbat ziua de naştere alături de turiştii veniţi la Stână) şi Radu, din Timişoara. În spectacol a fost prezent şi solistul Claudiu Borza, regalul folcloric fiind întregit de dansurile copiilor de la Ansamblul Crişana din Oradea (instructor Adrian Balogh) şi ale tinerilor de la „Zestrea Buduresei” (instructor Ioan Popa).

Pentru cei prezenţi, organizatorii au pregătit mese cu preparate speciale de sărbătoare.

Aflată la aproximativ 1100 de metri altitudine, în Munţii Bihor-Vlădeasa, staţiunea se bucură de durata cea mai mare a stratului de zăpadă, fiind considerată „polul” precipitaţiilor din România. De asemenea, este recunoscută pentru cel mai ozonificat aer din ţară, cu încărcătura cea mai mare de ioni negativi, având rol în stimularea şi armonizarea proceselor vitale ale organismului.

Partenerii serbărilor din acest an de la Stâna de Vale au fost „Happy Land Adventure Park”, Transilvania West Turism, European Drinks, Pepsi Romania şi grupul Stihl, producător de utilaje pentru grădinărit, toate oferind premii consistente câştigătorilor concursurilor de schi şi tubing. Parteneri media au fost Naţional TV, Naţional FM şi televiziunea TTV Oradea.

Iată şi lista câştigătorilor din acest an ai concursurilor desfăşurate în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Serbărilor Zăpezii de la Stâna de Vale:

Ski Slalom, Categoria I băieţi-fete, până la 14 ani: Locul I, Mureşan Bogdan, 20,44 sec.; Locul II, Bekesi Patrick, 20,45 sec.; Locul III, Dan Alesia, 21 sec.

Ski Slalom, Categoria II, băieţi-fete, peste 18 ani: Locul I, Viliga Gheorghe, 15,47 sec.; Locul II, Frențiu Lucian, 17,28 sec.; Locul III, Szabo Alexandru, 17,75 sec.

Snow Tubing, Categoria I, băieţi-fete, până la 10 ani: Locul I, Pop Alex Eduard, 30,13 sec.; Locul II, Iacob Andrei, 30,97 sec.; Locul III, Lucaci Daria, 31,66 sec.

Snow Tubing, Categoria II, băieţi-fete, 10-16 ani: Locul I, Pop Iulia, 28,44 sec.;

Locul II, Brumă Larisa, 29,42 sec.; Locul III, Adaji Nicoleta, 29,50 sec.