Municipiul Beiuș este cunoscut la nivel național pentru utlizarea la scară largă a apei geotermale pentru încălzirea unei bune părți din locuințe, precum și pentru asigurarea apei calde menajere. Cum rețeaua de apă geotermală nu acoperă întreg orașul, edilii au decis extinderea acesteia, un nou lot de 12 străzi urmând să fie racordate la această susrsă de energie termică.

Prin Hotărârea nr.175 din 18 septembrie 2024 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Extindere rețea de apă geotermală”, locuitorii străzilor George Enescu, Finișului, Devei, Târgul Mare, Pescarilor, Arinilor, Horea, Lucian Blaga, Brândușei, Ghioceilor, Mircea cel Bătrân și Simion Bărnuțiu vor beneficia de apă geotermală.

Conform Raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre, rețeaua de apă geotermală de pe cele doăsprezece străzi va însuma circa 10 kilometri de conductă (4.971 km tur și tot atâția retur), iar la fiecare patru imobile se va prevedea câte un cămin de racord la instalațiile interioare de încălzire.

Cu o valoare estimată de circa 3,3 milioane de lei, proiectul urmează să fie finalizat în patru luni de la semnarea contractului de finanțare.

Primăria municipiului Beiuș va soluționa și problema încălzirii gospodăriilor din localitatea componentă Delani, aici urmând să fie realizată o rețea de distribuție a gazelor naturale, decizia în acest sens fiind luată prin Hotărârea nr.180 din 18 septembrie 2024 privind aprobarea fazelor de proiectare, Nota conceptuală și Tema de proiectare, în vederea elaborării documentației tehnico-economice faza S.F. pentru obiectivul „Înființare sistem de distribuție gaze naturale în localitatea componentă Delani, jud. Bihor”.

În condițiile inexistenței unei rețele de distribuție a energiei termice, majoritatea gospodăriilor din Delani fiind încăzite cu lemne, administrația locală profită de introducerea gazului în viitorul parc industrial pentru a extinde rețeaua de distribuție și în localitatea Delani, după cum precizează Raportul de specialitate ce stă la baza Hotărârii nr. 180/2024 a Consiliului Local Beiuș:

„Ținând cont de investiția din vecinătatea localității Delani, Parcul de Specilizare Inteligentă Beiuș – finanțat prin Programul Regional Regio Nord Vest 2021-2027 – locație în care se va realiza infrastructura de gaze naturale necesare desfășurării activităților, este absolut oportună continuarea acestei investiții astfel încât locuitorii din Delani să beneficieze de sistemul de distribuție a gazelor naturale”. Din același document rezultă că Studiul de fezabilitate va costa circa 140 de mii de lei (TVA inclusă), bani ce vor fi alocați din bugetul local.

Din Tema de proiectare aflăm și alte detalii despre lucrarea de introducere a gazului în localitatea Delani: lungimea magistralelor va fi de aproximativ 1.000 m pentru Parcul de specializare inteligentă Beiuș și de circa 2.850 m pentru acoperirea tuturor străzilor din Delani. Cât privește necesarul de gaz pentru localitatea Delani, au fost luate în calcul 103 locuințe individuale, cinci așezăminte social-culturale și trei spații comerciale.