În urmă cu doi ani, la 19 martie 2019, Sanctitatea Sa Papa Francisc I a aprobat decretul privind martiriul suferit în spațiul concentraționar comunist de șapte episcopi greco-catolici: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu.

Faptul că printre cei șapte episcopi beatificați se numără și Valeriu Traian Frențiu, cel care a păstorit Eparhia greco-catolică orădeană timp de două decenii, între 1922-1941 și 1947-1948, are o mare importanță pentru membrii acestei confesiuni.

Prin urmare, nu este întâmplătoare alegerea zilei de 2 iunie, când este celebrată Sărbătoarea Fericiților Epicopi Români Martiri Greco-Catolici, pentru sfințirea locului și a pietrei de temelie pe care va fi construită mânăstirea greco-catolică de la Stâna de Vale. În plus, după cum se precizează și în invitația la eveniment, „pentru Episcopia Greco-Catolică de Oradea, Stâna de Vale este un loc de referință, nu doar datorită faptului că Fericitul Episcop Valeriu Traian Frențiu se retrăgea la reședința de vară de acolo sau pentru întâlnirile episcopilor Bisericii noastre desfășurate în Munții Apuseni, dar mai ales pentru faptul că resursele de acolo au ajutat la educarea multor generații de copii, în cadrul școlilor pe care le-a fondat și susținut Biserica”.

După cum preciza și Preasfinţia Sa episcopul Virgil Bercea, viitoarea mânăstire cu hramul Fericiții Episcopi Români Martiri Greco-Catolici va fi ridicată pe locul celei care a ars după 1948:

„Va fi, dacă Bunul Dumnezeu ne ajută, o bisericuță aici. A fost și înainte de ’48 și a ars; unii dintre cei mai în vârstă își aduc aminte de ea. Va fi un centru de spiritualitate.

Sunt, la ora actuală, doi preoți care se ocupă și se vor stabili, probabil, aici, pentru ca să înceapă lucrările și să le conducă mai departe.

Toată încrederea noastră este în Domnul și sperăm ca El să ne ajute și acest pas pe care l-am făcut să fie binecuvântat de Domnul!

Este un moment de bucurie, este un moment prin care sperăm să ni se deschidă un drum. Mereu în viață avem astfel de momente și încercăm să le dăm un sens”.

Ceremonia religioasă de sfințire a locului noii mănăstiri greco-catolice de la Stâna de Vale a fost oficiată de Preasfinția Sa Virgil Bercea, alături de care au mai slujit părintele vicar general Mihai Vătămănelu, Zorel Zima, protopopul greco-catolic al Beiușului, și Florian Gui, unul dintre cei doi preoți care vor coordona ridicarea viitorului așezământ monahal.

La evenimentul de la Stâna de Vale au participat și părintele arhimandrit Serafim Pop, starețul mănăstirii ortodoxe din renumita stațiune bihoreană, Adrian Magda, primarul comunei Budureasa, mai mulți preoți greco-catolici și câteva zeci de pelerini.

Odată finalizat, complexul monastic greco-catolic de la Stâna de Vale va cuprinde o biserică de lemn în stil maramureșean, casa călugărilor, un centru pastoral și terase-refugiu pentru pelerinii și turiștii care doresc să se odihnească ori să ia masa la mănăstire.