Pentru dezvoltarea durabilă a orașului Ștei, administrația locală identifică diverse soluții, printre acestea aflându-se și asocierea intercomunitară.

 

Un proiect de hotărâre care avea ca obiect aderarea Șteiului la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Moții, Țara de Piatră” a fost votat în unanimitate de consilierii locali. Argumente în favoarea adoptării acestei hotărâri a adus viceprimarul Marius Cioară, care a vorbit despre facilitățile pe care Legea Muntelui nr. 197/2018 le prevede pentru comunitățile locale din zona moților.

După cum precizează documentele anexate proiectului de hotărâre, scopul A.D.I. „Moții, Țara de Piatră” este crearea cadrului de cooperare între unitățile administrativ-teritoriale din Țara Moților, în vederea coordonării activităților de dezvoltare durabilă în următoarele domenii: infrastructură de transport, turistică și de agrement, turism, agricultură și creșterea animalelor, silvicultură, protecția mediului și biodiversitate, prezervarea culturii, artei și meșteșugurilor tradiționale, promovarea zonei ca destinație turistică și de investiții, sănătate și securitate prin facilitarea cooperării și schimbului de informații între furnizorii de astfel de servicii publice.

Cât privește acțiunile asociației, acestea sunt menite să contribuie la recuperarea și afirmarea plenară a identității culturale a moților, prin valorificarea superioară a patrimoniului natural și cultural tradițional, la nivel local, regional, național și internațional. Principalele activități ce vor fi derulate de A.D.I. „Moții, Țara de Piatră” sunt: stabilirea unei strategii comune pentru valorificarea superioară a patrimoniului natural și cultural tradițional, inventarierea sistematică a valorilor locale ale patrimoniului – natural, istoric și cultural, elaborarea unor proiecte de valorificare turistică a patrimoniului local, constituirea Fundației Internaționale „Moții de pretutindeni”, care va promova întâlnirea anuală a moților din întreaga lume și recuperarea nedeii, ca sărbătoare tradițională a moților.

Din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Moții, Țara de Piatră”, cu sediul la Zlatna, fac parte circa treizeci de unități administrativ-teritoriale: Consiliul Județean Alba, orașele Abrud, Baia de Arieș, Câmpeni și Zlatna (din județul Alba), Ștei (din Bihor) și mai multe comune din Alba, printre care Albac, Almașu Mare, Arieșeni, Avram Iancu, Bistra, Bucium, Ciuruleasa, Gârda de Sus, Horea, Întregalde, Lupșa, Meteț, Mogoș, Ocoliș, Poiana Vadului, Ponor, Poșaga, Rîmeț, Roșia Montană, Sălciua, Scărișoara, Sohodol, Vadu Moților și Vidra.

Dan Ispas