La începutul lui 2019, în urma postării de o rețea de socializare, Garda de Mediu Bihor amenda Primăria comunei Finiș cu 15.000 lei, motivul fiind poluarea gravă, cu flacoane din plastic, a râului Valea Mare, pe raza satului Șuncuiș.

Ne-am deplasat la Șuncuiș, pentru a vedea cum arată, actualmente, cursul de apă menționat și am constatat cu administrația locală s-a dat bătută în lupta cu poluarea și, mai ales, cu cei care o provoacă. La fel ca anul trecut, flacoanele de plastic formează veritabile baraje pe cursul Văii Mari. Unul dintre puținii localnici care mai circulau pe străzile satului ne-a spus următoarele:

De la ieșirea din sat, cam opt sute de metri, unde-i curba aceea, acolo-i un depozit extraordinar! Acolo, cred că se poate recolta o tonă, lejer, o tonă nu mai din zona aceea! De acolo până la Criș, iar sunt – cum să le zic – două, trei baraje; acolo iar se poate recolta aproximativ o tonă!

...

Văd, cu fiecare zi, mai multe și se blochează, se fac diferite baraje, deci, vrând nevrând se fac baraje; că ele se blochează între ele. Nu poți să zici că fug! Că, dacă ar fi o apă mai mare, cum e Valea Finișului, le-ar duce.

Autoritățile locale nu au fost, însă, dispuse la dialog, viceprimarul Gabriel Boros preferând să-și părăsească biroul decât să ne ofere o explicație despre această situație neplăcută, care, iată, se repetă!