Târgul de la Vama Sării - Punte între granițe și tradiție de peste o jumătate de secol
„Tradiția adevărată e singura merindă sufletească", spunea marele Liviu Rebreanu. Într-adevăr, în istoria comunei Vadu Crișului, Târgul de la Vama Sării a devenit un reper istoric.
Manifestare complexă și inedită în care tradițiile istorice readuse în actualitate reprezintă o punte peste timp a ajuns în acest an la ediția cu numărul 55. De-a lungul existenței sale, manifestarea s-a bucurat o intensă popularizare în mass-media românească, ajungând să fie cunoscută în țară și peste hotare. Interesul pentru această tradițională manifestare s-a amplificat odată cu trecerea timpului, întrucât tinerii asistă, conservă și promovează vestigiile istorice, tradițiile și obiceiurile legate de istoria acestor locuri.
Denumirea serbării provine de la activitatea de vămuire a sării în defileul Crișului, în Evul Mediu (sec. XIII - XIV), când localitatea de pe Crișul Repede era un punct vamal. Vameșii rețineau o parte din sare, adusă în căruțe sau pe plute. Mărturie acestei vechi activități este turnul de piatră ce străjuiește maiestos defileul, ridicat la 8 metri înălțime, pe o stâncă având trei ferestre de observație. Turnul și grota au fost botezate și au rămas în istorie cu numele de „Casa Zmăului”, fiind și pe lista monumentelor istorice. Ziua târgului era și este o sărbătoare a comunității și pentru a-l face mai atractiv și pentru alte sate din împrejurimi, dând amploare evenimentului, s-a creat și o latură artistică în care cei talentați au întreținut buna dispoziție prin cântec și dans, calități specifice românilor.
Conform tradiției, vămuirea plutei cu sare s-a efectuat sâmbătă, la ora 17.30, la podul nou, unde plutașii au fost opriți și vămuiți de către Dorel Cosma, primarul comunei, apoi pe scena montată pe terenul de fotbal edilul a deschis evenimentul. De la ora 18.30, pe scenă au urcat muzicanții populari Răzvan Turcaș, Cociuba Alin, Pușcaș Ioan și solista Andrana David, apoi copiii din grupul Onix Music, coordonat de prof. Denisa Hoble. Programul a continuat cu o discotecă în aer liber. Seara, de la ora 20.00, invitații din localitățile înfrățite s-au întâlnit la o masă comună cu consilierii locali din Vadu Crișului și cu familiile gazde. Pe o vreme splendidă, ziua de duminică a debutat la ora 9.00, când a demarat concursul „Cea mai gustoasă mâncare”, în care s-au întrecut șapte echipe. Purcel la proțap, bab-gulyas, tocăniță de oaie, slambut (mâncarea preferată a păstorilor din zona Hortobagy), tocăniță de unghii de porc, au fost câteva din mâncărurile pregătite de către concurenți.
După defilarea formațiilor artistice din centru, la terenul de fotbal, la 12.30, a avut loc deschiderea oficială a târgului. Au onorat evenimentul, printre alții, Horea Florian Abrudan, vicepreședintele CJ Bihor, Mitică Lazăr, primarul comunei Aușeu, Csalok Alexandru Holden, viceprimarul comunei Tileagd, Buțiu Liviu Florin, managerul Centrului de Cultură Bihor, Cristian Marin Buzlea, director OJFIR Bihor, Sorin Megheşan, primarul orașului Târnăveni, precum și reprezentanții comunelor înfrățite, din Ungaria: Kondor Géza, primarul comunei Révfülöp, Kőhalmi Attila, viceprimar al comunei Székkutas, Kocsis Róbert, consilier local din orașul Hajduszoboszló. Vorbitorii au felicitat edilii comunei de pe malul Crișului Repede și pe locuitorii săi, pentru acest eveniment, dorindu-le distracție plăcută. Semnalul de start al festivalului a fost dat de lansarea celor 55 de porumbei voiajori, simbolizând ediția a 55-a a Târgului de la Vama Sării. A urmat apoi spectacolul folcloric „Târgul de la Vama Sării”, cu participarea formațiilor artistice de pe Valea Crișului Repede și nu numai, în organizarea Centrului de Cultură al județului Bihor și a ținut până la ora 18.00, participând formațiile Grupul Folcloric „Budoi Lipka”, Ansamblul „Zestrea Diosigului”, Ansamblul Folcloric din Luncșoara, Ansamblul din Tulca, Ansamblul Folcloric din Măgești, Ansamblul „Dor Șuncuian” din Șuncuiuș, Ansamblul din Tărcaia, Ansamblul „Datina” din Aleșd, Ansamblul „Moșut” din Vadu Crișului și Taraful din Izvor. La ora 15.00, după o lungă și dificilă deliberare, juriul format din cinci persoane (prof. Kadas Karoly, Csalok Alexandru Holden, Găvriluț Sandu, Csapláros László, Török István) a stabilit premiile pentru echipele participante la concursul de gătit: echipa din Székkutas - locul 1, echipa primăriei și Colegiului Tehnic din Vadu Crișului - locul 2, echipa pompierilor voluntari din Hajdúszoboszló - locul 3. Premiul special a fost atribuit echipei Barabás Team din Aleșd. De la ora 18.00 pe scenă au urcat pe rând membrii grupului Onix Music, apoi interpreți consacrați ca formația Polip din Ungaria, Florentina și Petre Giurgi, Sorina Ceaugea și What’s Up. Evenimentul s-a terminat cu foc de artificii. Pe perioada Târgului a funcționat un atelier interactiv de tir cu arcul Clubul Sportiv Redpoint și un parc de distracții.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.