Vineri seara, în cadrul şedinţei Consiliului Local din Vadu Crişului, olarul Petru Hașaș a primit din partea Ministerului Culturii diploma cu titlul Tezaur Uman Viu.

Primarul Dorel Cosma a prezentat un material referitor la acest titlu, precum și despre activitatea olarului Petru Hașaș: „Acordarea titlului de Tezaur Uman Viu a pornit ca o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Acesta vizează, pe de o parte, creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg. Pe de altă parte, își dorește identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepțional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia”. 

După alocuţiunea edilului, cei prezenți în sala de sedințe s-au ridicat în picioare și în aplauzele consilierilor locali primarul a înmanat diploma și un premiu în valoare de 1.000 de lei celui sărbătorit. Petru Hașaș, alături de fiică și ginere, vizibil emoționat, a mulțumit conducerii primăriei și Consiliului local pentru sprijinul acordat.

Petru Hașaș provine din a cincea generație de olari. De-a lungul timpului, Petru Hașaș, acum în vârstă de 67 de ani, a preluat pasiunea părinţilor săi şi a dus-o mai departe, realizând cu mâinile sale dibace căni, farfurii, ulcioare, cante pentru apă sau oale de sarmale, tot pe „reţeta” tradiţională. Olăritul este un meşteşug pe care Petru Haşaş îl practică din suflet şi vrea să rămână veşnic. Pământul prinde viaţă în mâinile sale, aflăm din recomandarea pentru acordarea titlului de Tezaur Uman Viu în numele comunității semnat de catre Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crisului și ing. Hasas Ioan, președintele Asociației Pro Rev Vadu Crisului, viceprimarul comunei, inițiatorii propunerii transmise la Ministerul Culturii în luna aprilie 2021.

„Calitatea și varietatea vaselor realizate de Petru Hașaș păstrează întru-totul linia tradițională. Tipurile de vase modelate sunt cele folosite în mod curent de secole în lumea satului din zona noastră, de la blide, castroane, strecurătoare și oale pentru gătitul sau servitul mâncării până la ulcioare, cănți și canceauă folosite pentru păstrarea sau transportul unor lichide. Având în vedere toate aceste considerente, faptul că Vadu Crișului este singurul centru activ de ceramică albă din țara noastră, iar Petru Hașaș, cel mai reprezentativ practicant al olăritului din această localitate, ducând mai departe tradiția acestui meșteșug, îndeplinind calitățile de creator de patrimoniu cultural imaterial, purtător, păstrător și performer în acest domeniu, fiind în masură să transmită elemente și modele ale culturii tradiționale și generațiilor viitoare, propunem să i se acorde acestuia titlul de TEZAUR UMAN VIU, se precizează în referatul de specialitate semnat de dr. Ioan Doman și Ioana Gherghel, sef Secție Etnografie, respectiv muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor.

H.I.