În dimineața zilei de joi, 19 martie, trei echipaje de pompieri militari din cadrul Stației Valea lui Mihai, din care două de stingere și unul de prim ajutor calificat, au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și cu o ambulanță de tip B2, pentru gestionarea unei situații de urgență produsă la un bloc de locuințe din localitatea Valea lui Mihai. 

În jurul orei 09.10, Stația de Pompieri Valea lui Mihai a fost alertată pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un apartament situat la etajul 1 al unui bloc de locuințe construit pe trei niveluri (parter +2 etaje), situat pe strada Republicii din localitate.

Pentru localizarea și lichidarea flăcărilor, care se manifestau violent la camera de zi a locuinței, echipajele de pompieri au realizat două dispozitive de stingere, pătrunzând în apartament cu țevile de refulare atât pe ușă, cât și pe exterior, prin balcon.

Pompierii militari au acționat pentru stingerea incendiului, căutarea şi salvarea eventualelor victime, respectiv pentru evacuarea celor patru locatari care se aflau în momentul respectiv în blocul inundat cu fum, misiunea fiind finalizată în jurul orei 10.05. Din fericire, niciuna din cele patru persoane nu a fost rănită.

Pompierii militari paramedici au acordat primul ajutor calificat proprietarei apartamentului, care, sosită între timp la domiciliu, a suferit un atac de panică. Femeia a refuzat ulterior transportul la spital.

Cercetările efectuate la faţa locului au indicat faptul că evenimentul s-a produs, cel mai probabil, din cauza unei țigări nestinse. În urma incendiului, au ars bunuri aflate în camera de zi (corpuri de mobilier, un televizor, instalație electrică etc.). Echipajele de pompieri au reușit să salveze celelalte trei încăperi ale locuinței și să împiedice propagarea flăcărilor la apartamentele învecinate.

 

Măsuri de prevenire a incendiilor provocate de fumat

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, soldate cu pagube materiale și, uneori, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor reaminteşte cetăţenilor că: atunci când stingeţi ţigara, asiguraţi-vă că aţi stins-o cu adevărat, pentru că mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor, ziare sau pe orice alt material combustibil, generând un incendiu care poate mistui întreaga locuinţă; stingeţi ţigara numai în scrumieră. Se recomandă să puneţi puţină apă în aceasta pentru a favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări; nu goliţi scrumierele în coşurile de hârtie sau în alte locuri în care există materiale combustibile, deoarece acestea se pot aprinde şi provoca un incendiu; nu fumaţi în pat, mai ales când sunteţi obosiţi, când luaţi somnifere sau când aţi consumat alcool. Există riscul să adormiţi cu ţigara aprinsă şi să provocaţi un incendiu; utilizaţi întotdeauna scrumiere grele, care să nu se răstoarne uşor şi care să fie confecţionate din materiale incombustibile.