Societatea Caritabilă Don Orione, în parteneriat cu AJOFM Bihor, implementează, în cadrul unui proiect transfrontalier, finanțat prin programul Interreg V-A România – Ungaria, un program menit să vină în sprijinul elevilor de gimnaziu şi a celor din licee, cu privire la orientarea profesională şi încadrarea pe piaţa muncii.

„În cadrul acestui proiect vom organiza, în 23 şi 24 octombrie 2019, un târg de locuri de muncă şi orientare în carieră, unic în regiunea de N-V a României şi, îndrăznesc să sper, în România”, a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul executiv al AJOFM Bihor, Bekesi Csaba.

„Ne asumăm că, prin acest proiect, vom da naştere unui program pe care ni-l dorim extins la nivel naţional. Prin acesta, dorim să reîndrăgostim tinerii de meserii”, a mai spus Bekesi. Târgul expoziţional va fi organizat în Cetatea Oradea şi va reuni companii reprezentative care-şi asumă ca, dincolo de reţeta clasică a târgurilor de muncă, să exemplifice procedurile de lucru, prin prezentarea unor machete, a unor instrumente de ultimă generaţie sau a unor roboţi industriali. Târgul se adresează elevilor din ciclul gimnazial (clase terminale) şi liceal, atât celor din licee teoretice, cât şi celor din şcolile de meserii. Sunt aşteptate la eveniment peste 50 de companii şi elevi din peste 15 şcoli din judeţ, acţiunea fiind promovată şi cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţen Bihor. Directorul AJOFM Bihor a mai subliniat că în cadrul proiectului sunt finanţate două ediţii ale târgului, cea din 2019 şi cea din 2020, pe viitor existând intenţia ca AJOFM Bihor să preia acest serviciu şi să-i asigure continuitatea, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei.

Prin acest demers, AJOFM Bihor îşi îndeplineşte rolul de moderator între forţele de muncă şi angajatori, punând tinerii în contact cu cererea reală de pe piaţa muncii, familiarizându-i cu noile tehnologii, asigurându-le repere corecte cu privire la specializările cerute şi grilele de salarizare existente şi informându-i cu privire la potenţialul unor meserii.

Proiectul ,,Rețea transfrontalieră de sprijinire a dezvoltării carierei profesionale în regiunea de graniță”, finanțat prin programul Interreg V-A România – Ungaria, se desfăşoară în perioada 1 martie 2019-11 februarie 2021, şi are un buget de peste 2,5 milioane de euro.