Gândul meu și, în special, cuvintele mele se îndreaptă spre esența credinței, pe care ne-a dat-o marea sărbătoare a Crăciunului prin Nașterea Pruncului Isus.

Ca mamă, mă gândesc la grija și la problemele prin care Sfânta Fecioară Maria l-a adus pe lume pe Mesia, mă gândesc la condițiile grele, total necorespunzătoare, pentru a-L naște pe Pruncul Sfânt. Fiecare mamă trece prin dureri și suferință, dar, în special, prin sentimentul de a-și vedea cât mai repede copilul, de ai auzi țipătul de bucurie la primul contact cu lumea.

Cu credință în suflet și cu venerație pentru sărbătoarea pe care o așteptăm, consider că  Sfântul Crăciun este o sărbătoare a familiei. Familiile se pregătesc sufletește pentru ca fiecare membru să întâmpine Nașterea Pruncului Isus cu sufletul curat, cu solicitarea, prin spovadă, a iertării păcatelor. Pregătirea și împodobirea bradului de Crăciun este o tradiție în familia mea. De fiecare sărbătoare, membrii familiei, uneori doar o parte din ea, este prezentă la acest moment unic. Azi, sunt o mamă, o bunică și o străbunică fericită, pentru că am alături copiii, nepoții și unul din strănepoți.
Bradul se împodobește cu globulețe, beteală, bomboane, gutui mici sau mere și nuci. Sub brad, fiecare pune un mic cadou personalizat pentru membrii familiei.

În acest an, cadoul surpriză mi-a fost oferit de nepotul meu și strănepotul meu - un televizor cu ecran mare. Televizorul pe care îl aveam, cu ecran mic, l-am oferit unui student de la Facultatea de Arte, un tânăr cu un talent nativ pentru arta plastică, care provine dintr-o familie cu mari probleme sociale.

„Adevărul este că Dar din Dar se face Rai”, pentru că, în momentul în care primeam un cadou din partea Ordinului Franciscan Terțiar, în același moment predam televizoul celui care avea nevoie de acest cadou. Mulțumesc membrilor frați franciscani!

După împodobirea Bradului de Crăciun, fiecare aprinde o lumânare din pomul împodobit, este lumânarea personală și o aprinde de câte ori spune o rugăciune, până la Bobotează. Surpriza cadourilor este un sentiment de bucurie și mulțumire, mai ales când, în cadoul primit, fiecare găsește împlinirea dorinței sale.

Fericirea este mare, iar îmbrățișările și mulțumirile transmit emoția evenimentulului prin care se sărbătorește Nașterea Mântuitorului Nostru Isus Christos.

Gândul meu pentru Sfântul Crăciun este îndreptat către toți cititorii ziarului CRIȘANA de a aștepta Nașterea lui Isus cu sănătate și Lumină în suflet, Lumină pe care o răspândește această sărbătoare, cu dragoste, înțelegere și ajutor față de toți membrii familiei și, mai ales, cu Pacea pe care o dorim pentru toți locuitorii acestui pământ.

Sărbători fericite și binecuvântate, tuturor!

Miorița SĂTEANU