Un nou traseu de Via Ferrata, în lungime de 350 de metri, a fost inaugurat în Bihor. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Bihor, acesta este cel mai lung traseu de Via Ferrata din județ, fiind amenajat pe versantul drept din Cheile Lazurilor, din destinația turistică Pădurea Craiului, în comuna Roșia.

Traseul de Via Ferrata Cheile Lazurilor, cel de-al 10-lea astfel de obiectiv din județul Bihor, are o lungime totală de 350 m și este compus din 285 m de traseu pentru cățărare, podul peste pârâu și o porțiune denumită „linia vieții”. Traseul este încadrat în clasa de dificultate B.

„Este unul dintre cele mai spectaculoase trasee, atât prin lungime, cât și prin amplitudine, prin peisajul care este dezvăluit de punctele de belvedere și, dacă ai norocul, poți fi vizitat atunci când faci traseul de acvilele care își au cuibul pe Cheile Lazurilor. Traseul este conectat printr-un circuit turistic cu punct albastru cu celelalte obiective”, a precizat Viorel Lascu, speolog.

„Prin deschiderea acestui nou traseu de Via Ferrata, comuna noastră mai are un obiectiv turistic prin care punem în valoare frumusețile zonei. Comuna Roșia are obiective turistice precum Peștera cu Cristale, încă un traseu de via ferrata și mai multe trasee semnalizate de drumeție. În cursul anului trecut am avut peste 100.000 de vizitatori”, a precizat Remus Moțiu, primarul comunei Roșia.

Proiectul a fost realizat de Agenția de Management al Destinației Bihor (AMD Bihor), cu sprijinul Primăriei Roșia și al Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Bihor. Valoarea totală a investiției a fost de 237.659 lei.

Acesta este al doilea traseu de Via Ferrata realizat de AMD Bihor în Pădurea Craiului. Primul a fost amenajat în Cheile Cuţilor, din comuna Roşia, pe o lungime de 270 de metri, cel mai spectaculos tronson fiind un pod indian de 33 de metri lungime, suspendat la o înălțime de 35 de metri, deasupra Văii Cuţilor.

Turiștii pasionați de aventură care ajung în județul Bihor au, în prezent, posibilitatea să se cațere pe 10 trasee de Via Ferrata cu grade de dificultate diferite.