Doi bihoreni au fost eroii săptămânii trecute, unul după ce a intervenit pentru a salva o familie și bunurile acesteia după ce în gospodăria lor a izbucnit un incendiu, iar celălalt după ce a salvat viața motociclistului rănit pe Bulevardul Ștefan cel Mare. Primul este pompier iar celălalt a fost și el angajat al ISU Bihor, instituție care, ieri, a făcut publice poveștile celor doi salvatori.

În aceeași zi, în 15 mai, în urmă cu o săptămână, un subofițer din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, aflat în timpul liber, salva o familie și bunurile acesteia, iar un fost pompier militar din cadrul Detașamentului de Pompieri Marghita salva viața unui motociclist.

 

Erou pentru o familie salvată în miez de noapte

Potrivit unui comunicat transmis, ieri, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana, în noaptea de joi spre vineri, în jurul orei 01.10, sergentul major Florian Ionuț Bica, subofițer operativ principal în cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, ieșind în curtea casei sale, situată în localitatea Vadu Crișului, a observat scântei și flăcări, la o distanță de aproximativ 500 de metri. Fără a sta pe gânduri, subofițerul a fugit spre zona respectivă, apelând între timp, numărul unic de urgență 112 pentru a semnala colegilor, situația de urgență. Pentru a avea acces rapid la construcția incendiată și a gestiona operativ situația, subofițerul a sărit gardul unei gospodării învecinate celei afectate de incendiu și a căutat o sursă de apă, găsind în câteva clipe un furtun racordat la fântâna din grădină, cu ajutorul căruia a reușit să localizeze incendiul care se manifesta violent la o magazie, împiedicând propagarea acestuia la locuința în care proprietarii dormeau în momentul respectiv, la o construcție auxiliară situată la circa trei metri, respectiv la 12 butelii aflate la aproximativ cinci metri de focare. În scurt timp, la fața locului au ajuns și colegii din cadrul Stației de Pompieri  Aleșd,  respectiv membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Vadu Crișului, care au lichidat ultimele focare de incendiu și au înlăturat efectele negative ale evenimentului. “Intervenția oportună, rapidă și profesionistă, care a împiedicat producerea unei explozii de proporții și o eventuală tragedie, nu a rămas fără ecou în sufletele celor salvați, astfel că, în data de 19 mai a.c., pe adresa Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” a sosit, din partea acestora, un mesaj de mulțumire și recunoștință față de omul și pompierul militar Bica Florian Ionuț. Bica Florian Ionuț, în vârstă de 31 de ani, este căsătorit și are un băiețel în vârstă de 2 ani și 4 luni, care, pe măsură ce va crește, va învăța, în mod cert, de la tatăl lui, că dragostea, prețuirea și grija față de cei din jur se exprimă cu adevărat, prin fapte”, precizează mr. Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Bihor.

 

Salvatorul de pe Bulevardul Ştefan cel Mare

Tot vineri, Mekeres Gabriel Mihai, un fost pompier militar din cadrul Detașamentului Marghita, a devenit „îngerul salvator” al unui motociclist, victimă a unui accident rutier produs pe Bulevardul Ştefan cel Mare, la intersecţia cu strada Zimbrului din Oradea. Aflat în proximitatea locului producerii accidentului, acesta a sărit imediat în ajutorul motociclistului aflat în stop cardio-respirator și, ajutat de soție, i-a acordat primul ajutor, procedând la efectuarea manevrelor de resuscitare. Victima, aflată în stare critică, dar în viață datorită de salvatorului său, a fost preluată și transportată la spital de echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, sosit în câteva minute, la fața locului. Gabriel a fost timp de zece luni, în perioada 2007 -2008, subofițer în cadrul Detașamentului Marghita, după care a trecut în rezervă,  urmându-și menirea de salvator în calitate de asistent, profesie pe care a ales să o exercite din dorința de a continua să-și ajute semenii.

“Am reușit să îl contactăm pentru a ne exprima recunoștința și a-l felicita pentru gestul său și ne-a mărturisit, cu vădita modestie a celor despre care faptele vorbesc,  că  a fost “doar omul potrivit, la locul potrivit”,  adăugând cu o profundă și senină încredere în bunătatea semenilor,  că este convins că și motociclistul ar fi procedat la fel, dacă rolurile ar fi fost inversate.  Familia motociclistului accidentat a luat legătura cu salvatorul pentru a-i mulțumi, transmițându-i ulterior, cu bucurie, că starea victimei s-a ameliorat.  Gabriel, are, ca și Florian, 31 de ani, este căsătorit și are două fetițe”, a mai precizat mr. Camelia Roșca.