Târgul de la Vama Sării este o manifestare inedită și complexă, în care tradiții istorice readuse în actualitate reprezintă o punte peste timp. De-a lungul celor 49 de ediții ale manifestării, toate mijloacele mass -  media au popularizat evenimentul, ajungând să fie cunoscut în țară și peste hotare.

 

Interesul pentru această tradițională manifestare nu a scăzut odată cu trecerea timpului, întrucât în special tinerii asistă, conservă și promovează, cu diverse ocazii, vestigiile istorice precum tradițiile și obiceiurile legate de istoria acestor locuri. Organizatorii, Primăria și Consiliul local al comunei Vadu Crișului, Dorel Cosma și Ioan Hașaș, primar și viceprimar, aduc noutăți la fiecare ediție, sporind atractivitatea evenimentului. Nu întâmplător, în anul 2016, comuna Vadu Crișului a obținut titlul de „Comună culturală a României”, ca o recunoaștere a bogăției de tradiții și obiceiuri păstrate și promovate prin diferite manifestări cultural-artistice. Târgul de la Vama Sării reprezintă una dintre aceste tradiții, printre cele mai longevive din Bihor.

Ediția din acest an a debutat sâmbătă dimineața pe terenul de sport, unde trei formații de copii s-au întrecut la fotbal, furnizând meciuri îndârjite și atractive, răsplătite cu diplome și cupe de către Asociația „Simona Kadas”. La ora 17.00, în prezența unui mare număr de spectatori, înșirați în zona noului pod de la intrarea în defileu a Crișului Repede, au urmărit momentul sosirii plutei cu sare, la fel ca în urmă cu 800 de ani, unde primarul comunei Dorel Cosma a vămuit sarea ce urma să ajungă în Panonia. Momentul a fost refăcut simbolic de tineri îmbrăcați în costume populare. A urmat prima deschidere a târgului de către primarul comunei, pe scena amenajată pe terenul de fotbal, după care a început programul susţinut de formațiile artistice și interpreții din comună și „Stelele Bihorului”

Duminică, 11 iunie, la ora 9.00, s-a dat startul la concursul de gătit bogracs la care s-au înscris patru echipe. La ora 12.30, formațiile artistice invitate la eveniment au defilat în costume populare, însoțite de muzică, de la Căminul Cultural la terenul de fotbal. A urmat deschiderea oficială în prezența invitaților, de către Dorel Cosma, primarul comunei, împreună cu Rostas Peter, viceprimarul comunei înfrățite Szekkutas din Ungaria, Levay Eniko, consilier turistic la Primăria din Hajduszoboszlo, senatorul Derzsi Akos și deputatul Ioan Cupșa. A fost prezent şi Ilie Bolojan, primarul Oradiei, fiu al comunei. Invitații și-au exprimat plăcerea de a fi prezenți la această tradițională manifestare și au transmis locuitorilor comunei și nu numai sănătate și distracție plăcută. Începând cu ora 13.00, în organizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, a urmat, timp de 6 ore, un adevărat festival folcloric, cu participarea unor ansambluri cunoscute din județ. Au urcat pe scenă: taraful din Vadu Crișului coordonat de Ioan Rus, ansamblurile „Datina” a Colegiului Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, „Floricica” din Măgești, „Crisia” din Cociuba Mare, „Ardeleana” din Tulca, Tileagd, „Doruleț” din Luncșoara, „Cununa de pe Criș” din Tilecuș, „Floarea Barcăului” din Marghita, „Codrenii Bihorului” din Roșia, „Plaiurile Crișului Repede” din Sântandrei, „Dor Șuncuian” din Șuncuiuș. Au cântat soliștii: Tania Bodea, Daniela Rada, Maria Alexandra Secan, Anca Pavel Ciuciu, Andrei Dem, Andrada Abrudan, Claudia Gui și, nu în ultimul rând, Monica Blaga, care a fost și prezentatoarea spectacolului. La ora 16.00, s-a întrerupt spectacolul, pentru festivitatea de premiere a concursului de bogracs. Trofeul „Vama Sării” 2017 a fost obținut de echipa din Szekkutas, premiul de excelență l-au obținut echipa Primăriei Vadu Crișului, premiul I l-a primit echipa „Băieții Veseli”, iar premiul II a revenit echipei Liceului Tehnologic din Vadu Crișului. Începând cu ora 19.00, pe scenă au urcat profesioniștii: Mario Harmonikas, din Ungaria, Lidia Buble, Alina Eremia și Trupa Iris cu Cristi Minculescu. Focul de artificii a anunțat finalul ediției 2017 a Târgului de la Vama Sării. Merită amintită expoziția de fotografii „Portus Crisy” a cunoscutului Ovi D. Pop, cu imagini inedite din Vadu Crișului și a zonei.