Vadu Crişului și-a cinstit joi eroii printr-o slujbă de pomenire, oficiată de preotul ortodox Mititean Florin la troiţa din centrul localităţii, ridicată în cinstea celor căzuţi în cele două războaie mondiale.

 

Se spune că de la Paște și până azi, timp de patruzeci de zile, Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor săi şi, prin multe semne doveditoare, i-a încredinţat că El este Mântuitorul înviat. La sfârşitul celor 40 de zile, Mântuitorul s-a arătat pentru ultima dată ucenicilor săi, le-a făgăduit trimiterea Duhului Sfânt şi, mergând în afara Ierusalimului, s-a înălţat la cer sub privirile lor, de aici și sărbătoarea care poartă numele de „Înălțarea Domnului”. De asemenea, în toate bisericile și catedralele unde se țin slujbe, clopotele au fost trase în sincron la ora 12.00, în semn de recunoştinţă faţă de cei care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

„Neamul este etern prin cultul eroilor. Eroii sunt cei dragi nouă. ...Eroii, oameni căzuţi pe câmpurile de luptă de-a lungul istoriei, au luptat pentru apărarea pământului strămoşesc, a fiinţei naţionale, pentru apărarea religiei. Ei şi-au dat viaţa pentru ca noi să fim liberi, ei sunt eroii noştri”, a spus Nicolae Iorga. La Vadu Crișului, la troiţa din faţa primăriei, la ora 11.30, localnicii și-au cinstit eroii printr-o slujbă de pomenire, oficiată de preotul ortodox Mititean Florin. Primarul comunei Vadu Crișului, Dorel Cosma, a rostit o alocuțiune, în care i-a amintit pe eroii martiri care s-au jertfit pentru ca noi, astăzi, să ne bucurăm de libertate și democrație. În final, reprezentanții Primăriei și Bisericii ortodoxe au depus coroane la troiţă.

I.H.