Paralel cu asfaltarea de către Consiliul Judeţean Bihor a unui km din drumul judeţean 108 I, prin intermediul a două proiecte cu finanţare europeană se asfaltează mai multe drumuri comunale din Vadu Crişului.

Consiliile Locale ale comunelor Vadu Crișului și Aușeu au înființat în anul 2015 Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Auşeu-Vadu Crișului, având ca obiectiv general dezvoltarea durabilă în domeniul economic, social, cultural, precum şi din punct de vedere al mediului şi al infrastructurii. Proiectul cu finanțare europeană pentru infrastructură rutieră a fost depus de către ADI Auşeu-Vadu Crişului.

Contractul de finanțare a proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de bază, prin modernizarea drumului comunal DC 170 și a unor străzi de interes local pe teritoriul comunelor Aușeu și Vadu Crişului” a fost semnat în anul 2017 cu AFIR. Valoarea contractului este de 5.774.037,47 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 1.097.067,12 lei. Constructorul desemnat în urma licitației este firma SC Viarom Construct SRL, iar lucrările urmează să fie finalizate până pe 31 decembrie 2018.

„Modernizarea a început cu drumul comunal 170 care face legătura între cele două comune”, spune Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crișului. Astfel, în Vadu Crișului s-au modernizat, printre altele, drumul comunal 170 ce leagă Vadu Crișului de Aușeu, prin Cacuciu Vechi, uliţa Gării şi urmează asfaltarea străzilor de pe Dealu Bandi, Jomonita, Dealu Lubului, acces district CFR, ulița spre piața agroalimentară și spre podul nou de la intrarea în defileu. Tot în comuna Vadu Crișului este în derulare proiectul „Modernizare drum comunal 176, Birtin – Tomnatic”, în cadrul căruia se execută rigole betonate periate, gambioane (ziduri de sprijin), podețe și se vor asfalta 7,5 km de drum, de la Birtin până la Tomnatic. Până în prezent, firma Dumexim a asfaltat circa 4 km.

N.R.