Săptămâna trecută, în sala de ședințe, a avut loc ședința de Consiliu Local cu proiecte de hotărâri foarte importante pentru comunitatea din Vadu Crișului. Șapte din cele 11 puncte de pe ordinea de zi propusă vizau introducerea gazului în localitate. Marea majoritate a consilierilor au votat proiectele de hotărâri propuse, dar a fost punct la care unii dintre aleșii locali s-au abținut.

După deschiderea ședinței de către primarul Dorel Cosma, care a mai cerut includerea pe ordinea de zi anunțată a încă două proiecte de hotărâri, lucrările au fost preluate și conduse de către președintele de ședință, Bodea Lazăr. Consilierii au votat procesul verbal al ședinței ordinare din luna trecută și, după „interpelări”, s-a trecut la punctele de pe ordinea de zi.  Primele șapte puncte au fost propuse de către primarul Cosma. La primul punct, inițiatorul a prezentat faptul că în cadrul Programului național de investiții „Anghel Saligny”, pentru județul Bihor, în perioada 2022-2028, pe lista obiectivelor finanțate sunt și proiectele: „Înființare sistem de distribuție gaze naturale în comuna Aușeu, județul Bihor” și „Înființare sistem de distribuție gaze naturale în comuna Vadu Crișului, județul Bihor”. Introducerea gazului în comuna Vadu Crișului se va realiza etapizat: în prima etapă sunt cuprinşi 16.000.000 lei finanțare de la minister, iar UAT-ul va avea o cofinanțare de 1.000.000 de lei, a spus printre altele primarul.

În vederea economisirii de bani și de timp, comunele vecine au decis încheierea unui Acord de Asociere între UAT-urile Aușeu și Vadu Crișului, în vederea implementării activităţilor aferente acțiunii „Atribuire contract de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuire a gazelor naturale prin procedura licitaţiei publice deschise.”

Au urmat apoi proiectele de hotărâri privind aprobarea devizului general estimativ conform Studiului de Fezabilitate întocmit de către Gazmind SRL Bucureşti pentru obiectivul de investiție „Înființare sistem de distribuție gaze naturale în comuna Vadu Crișului, județul Bihor” și realizarea investiției; avizarea dreptului de uz și a dreptului de servitute al viitorului concesionar al serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale, asupra terenurilor și a altor bunuri proprietate publică de pe întreaga zonă a UAT – Comuna Vadu Crișului; aprobarea punerii la dispoziție concesionarului serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale, cu titlu gratuit, a terenurilor necesare pentru realizarea unor eventuale lucrări de execuție, operare, întreținere, reparații a obiectivelor aferente sistemelor de distribuție a gazelor naturale pe toată durata concesiunii; aprobarea documentațiilor de fezabilitate și fundamentare privind concesionarea serviciului public de distribuție a gazelor naturale în comunele Aușeu si Vadu Crișului; aprobarea demarării procedurii de concesionare și aprobarea documentației de atribuire cadru întocmită pentru derularea licitației privind exploatarea, dezvoltarea și reabilitarea sistemelor de distribuție a gazelor naturale. În afară de punctul 5 (aprobarea documentațiilor de fezabilitate și fundamentare), unde doi consilieri s-au abținut, restul proiectelor de hotărâri au fost votate în unanimitate de cei 12 consilieri.

Următoarele trei proiecte au fost inițiate de către viceprimarul Hasas. Având în vedere faptul că a expirat contractual de delegare, consilierii au votat:  încredinţarea gestiunii serviciului de alimentare cu apă, de canalizare și de epurare a apelor uzate și atribuirea directă a contractului de delegare a gestiunii serviciului de alimentare cu apă, de canalizare și de epurare a apelor uzate către Apă Canal Vadu Crişului SRL; regulamentul pentru acordarea unor premii financiare în suma de 500 lei (față de 200 de lei cât a fost) familiilor domiciliate în comuna Vadu Crișului care au împlinit 50 sau 75 de ani de căsătorie neîntreruptă; acordarea unor premii financiare în suma de 1.000 lei persoanelor domiciliate în comuna Vadu Crișului care au împlinit vârsta de 100 ani; încheierea unui protocol de finanțare între Județul Bihor și UAT Vadu Crișului în vederea implementării și derulării „Programului multianual privind finanțarea elaborării și/sau actualizării planurilor urbanistice generale ale localităților și a regulamentelor locale de urbanism pentru perioada 2024-2027”, conform H.G. nr. 1137/2023.

Au urmat la dezbatere punctele propuse să fie introduse de către primarul Cosma. Astfel s-a aprobat proiectul privind însușirea schiței de identificare a imobilului situat în perimetrul administrativ al comunei Vadu Crişului, localitatea Birtin, în vederea înscrierii acestuia în evidențele de carte funciară în favoarea domeniului privat al comunei și însușirea schițelor de identificare ale imobilelelor situate în perimetrul administrativ al comunei Vadu Crișului, localităţişe Birtin și Vadu Crișului, în vederea înscrierii acestora în evidențele de carte funciară în favoarea domeniului public al comunei.

La ultimul punct de pe ordinea de zi, la „diverse”, s-au dezbătut cererile, demisiile, sesizările etc. depuse de către cetățeni și firme.

I.H.