În cadrul Programului privind creșterea eficienței energetice infrastructurii de iluminat public, săptămâna trecută s-a semnat contractul de finanţare a proiectului privind modernizarea iluminatului public din Vadu Crişului, finanţat din Fondul pentru Mediu şi bugetul local al comunei.

Proiectul, intitulat „Modernizarea sistemului de iluminat prin eficientizarea infrastructurii de iluminat public în comuna Vadu Crişului”, propune înlocuirea celor 450 de aparate de iluminat existente în zona de intervenție de pe raza Comunei Vadu Crişului cu aparate de iluminat noi cu LED, care corespund standardelor europene, echipate cu sisteme de telegestiune în punct luminos. Se va asigura, astfel, un iluminat uniform, conform standardelor europene în vigoare, cu un impact social și economic net superior, economia de energie previzionată fiind de 60,3%.   

Străzile unde vor fi montate corpuri de iluminat cu LED sunt: strada Principală, de la căminul cultural până la terenul de fotbal, uliţa Peţii, Balangului, Iovului, Kert, satul de vacanţă până la intrarea în defileul Crişului Repede, ulița Popii şi Bisericii, uliţa Totului, sub Coaste, strada Jomonita, DC 170. Valoarea totală a proiectului este de 1.073.141,12 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 194.199,38 lei, rezultând un total de 1.267.340,5 lei, din care: eligibil nerambursabil (din Fondul de Mediu) - 999.329,1 lei; neeligibil - 18.179,12 lei. Contribuţia financiară proprie aferentă cheltuielilor eligibile - 249.832,28 lei, reprezentand 20% din totalul cheltuielilor eligibile. Pentru restul străzilor din comună, în cursul anului 2022 s-a depus proiectul „Creşterea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public în comuna Vadu Crişului - Partea II”, proiect aflat încă în evaluare.

I.H.