Femeia din mediul rural a fost sărbătorită duminică, 14 octombrie, la Valea lui Mihai. Evenimentul a fost organizat de către doamnele ortodoxe din Oradea și Valea lui Mihai, având ca parteneri Parohia ortodoxă Valea lui Mihai, Primăria orașului și consilierul Elvira Nemeth.

 

Manifestarea a debutat la biserica ortodoxă din Valea lui Mihai, unde doamnele din Oradea au participat la Sfânta Liturghie alături de credincioșii din localitate.

La sfârșitul slujbei religioase, membrele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO) au dăruit bisericii icoana Sfântului Gheorghe, patronul spiritual al sfântului lăcaș.

La Căminul Cultural, evenimentul a debutat cu un cuvânt de deschidere rostit de Viorica Cherteș, președinta AFOREO. Apoi, a urmat Nyakó József, primarul localității, care a mulțumit organizatorilor pentru că au ales orașul Valea lui Mihai ca gazdă a acestui eveniment.

Preotul Nicolae Pop, vicarul Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, a transmis mesajul PS Sofronie, episcopul Oradiei, după care preotul paroh, Marius Popa, i-a salutat, la rândul său, pe cei prezenți.

Programul a continuat cu o scurtă prezentare a orașului Valea lui Mihai, urmată de un spectacol cultural-artistic, care a cuprins cântece și dansuri populare.

Au evoluat pe scena Căminului Cultural: Bianca Popa, elevă a Liceului de Arte din Oradea, Ansamblul de dansuri maghiare „Nylo Akac”, din Valea lui Mihai, Ansamblul Folcloric „Floarea Barcăului” din Marghita, prof. Ana Codrean, rapsod popular din Sânnicolau Român, și Pușa Petrica, din Valea lui Mihai.

Pe parcursul întregii manifestări, a putut fi vizitată o bogată expoziție de artizanat (țesături, ceramică, ouă încondeiate), exponatele aparținând atât femeilor din localitate, cât și unor meșteri populari din județ.

Copiii au participat la ateliere de încondeiat ouă, sub îndrumarea meșterului popular Chvatal Margit din Oradea, iar elevii Școlii Gimnaziale „Zelk Zoltan” din Valea lui Mihai au pregătit frumoase lucrări închinate toamnei și naturii. Gospodinele din localitate au participat la concursul „Coșul Toamnei”, fiind răsplătite cu frumoase premii și diplome. La sfârșitul manifestării, gospodinele i-au servit pe cei prezenți cu delicioase preparate culinare, pe care le-au pregătit special pentru acest eveniment.

Amfitrioanele evenimentului au fost doamnele ortodoxe din Valea lui Mihai, conduse de doamna președintă Livia Bara.