Recent, Vașcăul s-a animat ca în vremurile sale bune, circa două sute de absolvenți ai fostului liceu teoretic local și câțiva dintre dascălii lor s-au întâlnit pentru a aniversa cele șase decenii trecute de la înființarea unității școlare menționate.

Ridicat la rangul de oraș în 1956, Vașcăul s-a dezvoltat, în anii comunismului, mai ales datorită mineritului din zonă și a prelucrării marmurei. În aceste condiții, a devenit necesară înființarea unui liceu la Vașcău, iar la 1 septembrie 1963, școala generală din localitate se transformă în liceu cu 11 clase și, din anul școlar 1968/1969, cu 12 clase. Din păcate, activitatea Liceului Teoretic Vașcău nu a fost una îndelungată, acesta fiind desființat în anul 1977. Cele zece promoții de absolvenți ai liceului din Vașcău au cuprins 483 de tineri, care au devenit specialiști în diverse domenii de activitate, probând calitatea actului educațional desfășurat în orașul de la poalele Apusenilor.

Dacă până acum s-au mai desfășurat întâlniri ale unor promoții de absolvenți ai Liceului Teoretic Vașcău, cum s-a întâmplat în 2009 și 2019, joi, 7 septembrie, a avut loc un eveniment care i-a adus împreună pe reprezentanții tuturor celor zece promoții de aici: aniversarea a 60 de ani de la înființarea școlii menționate.

Detalii despre festivitatea aniversară ne-a oferit unul dintre absolvenții Liceului Teoretic Vașcău, profesorul pensionar Viorel Gavra (promoția 1971-1972). Interlocutorul nostru a declarat că evenimentul, desfășurat la Sala de nunți din Vașcău, a început cu Tedeumul oficiat de trei foști elevi ai liceului, preoții Mircea Bursașiu, Florian Roman și Emil Bogdan, după care au rostit discursuri inginera pensionară Adriana Dida, șefa primei promoții a liceului și sufletul organizării întâlnirii, precum și două foste profesoare din cadrul unității de învățământ aniversate, Victoria Zdrâncă și Doina Ilion.

La aniversarea celor șase decenii de la deschiderea liceului din Vașcău au participat nouă foști dascăli ai acestuia: Doina Micula, Lioara Zaharia, Gheorghe Dan, Doina Ilion, Catița Mara, Victoria Zdrâncă, Lia Morar, Moise Morar și Gabor Sime.

Prof. Viorel Gavra a mai precizat că ing. Adriana Dida și prof. Mircea Mateuță au înmânat fiecărui absolvent prezent câte o medalie aniversară.

Firește, momentul revederii a fost unul plin de emoții; foștii absolvenți le-au mulțumit dascălilor prezenți pentru educația primită, subliniind că realizările lor de-a lungul vieții au fost rezultatul muncii corpului profesoral. Pe de altă parte, profesoara Doina Ilion și-a exprimat în versuri aprecierea față de cei la a căror formare umană și profesională a contribuit:

„A fost odată ca niciodată

O Românie bine educată,

A fost atunci când voi erați elevi... ”