În organizarea Primăriei și a Consiliului Local Criștioru de Jos se va desfășura, la sfârșitul acestei săptămâni, mai precis în 27-28 iulie,  la hotarul dintre satele Săliște de Vașcău și Poiana, serbarea câmpenească „La Izvorul lui Horea”.

Se spune că, în drumul său spre Viena, Horea ar fi poposit la un izvor, la hotarul dintre satele Săliște de Vașcău și Poiana, izvor care azi îi poartă numele. Pornind de la această legendă, sub genericul „La Izvorul lui Horea”, an de an, excepție făcând perioada pandemică care s-a abătut la nivel mondial, a început derularea unor ample manifestări cultural-artistice-sportive, care au ca scop principal pomenirea Eroului național Horea, dar, evident, și a celorlalți eroi din anii 1784-1785. Și în acest an primarul Fănel Tulvan, împreună cu consilierii locali, va oferi două zile de adevărată sărbătoare sub Apuseni prin organizarea unui program diversificat care să satisfacă toate gusturile.

Două zile de vis

Ziua de sâmbătă, 27 iulie, va fi dedicată activităților sportive, dar nu numai, organizatorii adresându-se celor tineri, dar și altor categorii de vârstă, pentru a participa la competiții sportive, cum ar fi fotbalul și voleiul, precum și jocuri aplicative. La orele serii va avea loc o discotecă în aer liber, dar și un foc de tabără. Ca de obicei nu vor fi uitați cei mici, deoarece pentru ei va fi amenajat un parc de distracții cu foarte multe tentații, chiar și pentru vârstnici. Duminică evenimentele vor debuta la ora 13.00 cu primirea invitaților, iar de la ora 13.30, la troița lui Horea, va fi săvârșită, de un sobor de preoți, slujba de pomenire a Eroului național Horea. De la ora 14.30, pe scena de pe „luncă”, amenajată la hotarul dintre satele Săliște de Vașcău și Poiana, va avea loc un spectacol artistic prezentat de inegalabilul bihorean Ionel Goina, un nume care nu mai are nevoie de nici o prezentare, deoarece carisma și timbrul său vocal, unul inconfundabil, a depășit demult granița județului, fiind foarte apreciat pe melagurile țării la nenumărate spectacole. Așadar, fondul sonor al celor două zile va fi „deranjat” mai mult decât plăcut de un moderator care întotdeauna știe să insufle multă speranță, dar și bună dispoziție în inimile celor prezenți, printr-un permanent „dialog” cu iubitorii evenimentelor cultural-artistice-sportive. Scena va fi „invadată” de următorii soliști: Gheorghina Croitoru, Andrei Corb, Aurica Vaida, Viorica Bradea, Florica Ruja, Romina Nemeș, Ștefan Muntenaș, Surorile Mariana și Simona Tomele, Voichița Mihoc, Elena Șerb și Lia Bereș, cunoscute ca „Șogorițele”,  Ciprian Mocan, Ionel Ban, Sânziana Toader Ardelean și Cătălin Ardelean, Nicoleta Voica. Cu siguranță, toate drumurile vor avea ca punct comun la finalul acestei săptămâni hotarul dintre satele Săliște de Vașcău și Poiana, unde, pe lângă aducerea unui omagiu eroilor neamului, se va realiza și întâlnirea fiilor comunei, iar toți cei prezenți vor avea parte și de alte surprize ale organizatorilor, printre care și un foc de artificii la ora 22.00, pregătite pentru serbarea câmpenească „La Izvorul lui Horea”.