Nucet, care mai cuprinde Băița Sat, Băița Plai și satul de vacanță Vârtop, a îmbrăcat la finalul acestei săptămâni, mai precis în 7-8 septembrie, haine de sărbătoare prilejuite de Zilele orașului Nucet, ajunse la ediția a IX-a, organizate de Primăria și Consiliul Local Nucet, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor și Fundația „Euroregiunea Bihor-Hajdu-Bihar” Oradea.

Două zile extraordinare, de neuitat practic, au trăit locuitorii orașului Nucet la finalul sătămânii trecute, 7-8 septembrie, deoarece inițiativa primarului orașului Nucet, Mircea Adrian Tuduce, de a organiza Zilele orașului Nucet pe durata a două zile a fost deosebit de inspirată, iar manifestările derulate au întrunit sufragiile tuturor categoriilor de vârstă. „Dacă până în acest an sărbătoaream împreună doar o zi, iată, văzând că orașul a fost asaltat întotdeauna de foarte mulți nucetani stabiliți pe alte meleaguri, am hotărât ca această bucurie a revederii cu fiii orașului să fie una mai aparte, prin cele două zile de sărbătoare. Dacă sâmbăta cei tineri, și nu numai, au fost răsfățați cu activități sportive și muzică bine ritmată, duminica am reușit să capacităm interesul tuturor categoriilor de vârstă, prin spectacolul organizat. Doresc să mulțumesc, pe această cale, nucetanilor care au dat dovadă  încă o dată de ospitalitatea care îi caracterizează, precum și distinselor oficialități și invitaților care au fost alături de noi, onorându-ne cu prezența. Fie ca la anul, când vom sărbători o ediție jubiliară, a X-a, să fim cu toții sănătoși și să ne putem bucura împreună și de celelate realizări pe care, cu siguranță, le vom finaliza. La Mulți Ani, Nucet!”, a afirmat, pentru CRIȘANA, Mircea Adrian Tuduce, primarul orașului Nucet.

Nucet, un șantier în lucru

Pentru cei care tranzitează orașul Nucet prima „imagine” plăcută care le surprinde ochii este Baza Sportivă, cu instalație de nocturnă, care cuprinde un teren de fotbal și unul multifuncțional, dar și albia Crișului Băița care este supusă decopertării și amenajării. Cei care doresc însă să facă un mic „circuit” prin oraș sunt surprinși de faptul că mica urbe de sub Apuseni arată, practic, ca un șantier în lucru, datorită străzilor care sunt supuse modernizării, printr-un proiect, PNDL, în valoare de 11 mil. lei, iar lucrările la bazinul didactic de înot, în valoare de 3.586.10 lei, investiție realizată de CJ Bihor, prin ADD Bihor, sunt în grafic, inaugurarea fiind prevăzută pentru luna mai a anului viitor. Dispensarul medical și creșa sunt și ele supuse modernizării, ca și piața agroalimentară, iar în jurul blocurilor s-au amenajat câteva parcări. La Școala Gimnazială Nucet lucrările de amenajare a corpului numit „Atelier școală”, în valoare de 100.000 euro, sunt de asemenea demarate. Mai multe străzi din Băița Sat, unde valoarea proiectului PNDL este de 5,046 mil lei, sunt supuse asfaltării, iar Căminul Cultural este în plină reabilitare. Pentru stațiunea montană Vârtop, din cauza problemelor foarte mari din anii anteriori, datorită deselor întreruperi de curent, s-a demarat o investiție în valoare de 2.100 mil lei, contând în alimentarea subterană prin cablu pe distanța a 9 km, a satului de vacanță și bineînțeles a pârtiei Piatra Grăitoare. Tot la Vârtop s-a demarat proiectul „Amenajare drumuri de acces la pensiunile turistice, satul de vacanță Vârtop”.

Elevii, printre cei matinali

Duminică elevii au fost cei mai matinali, deoarece au participat la un concurs de cros, iar festivitatea de premiere, oficiată de primarul orașului Mircea Tuduce împreună cu prof. Andreea Bortoș, le-a adus binemeritatele premii, care au constat din diplome, cupe și medalii. După amiaza, într-un cadru festiv, pe scena din centrul orașului, Mircea Tuduce, împreună cu prof. Traian Coraș, directorul Școlii Gimnaziale Nucet, a oferit premiile de sfârșit de an școlar, 2018-2019, pentru primii elevi clasați în fiecare clasă, precum și celor care au participat la olimpiadele și concursurile școlare, dar și diplome și sume de bani din partea Primăriei și Consiliului Local Nucet. Dintre elevii premiați, patru - Roberta Suciu Petruse, Mihai Denis Tira, Alexandru Sabău, Rafael Petea - au terminat anul cu media zece, fapt pentru care au fost cadorisiți de autoritățile locale cu câte o tabără gratuită la mare în timpul vacanței de vară.

Duminică centrul orașului Nucet a fost un adevărat furnicar datorită afluenței masive de oameni, printre care, alături de localnici, s-au regăsit mulți locuitori din Depresiunea Beiușului, dar și din județele limitrofe, care au avut parte de multe ore de distracție. Majoritatea invitațiilor au fost onorate, astfel că printre numeroșii participanți au dat curs invitațiilor autorităților locale oameni din mediul de afaceri, dar și din cel politic, printre care am remarcat prezența președintelui PSD Bihor, Ioan Mang, vicepreședintele CJ Bihor; deputaților Gheorghe Bogdan, Dumitru Gherman, Ioan Roman; consilierelor județene Valentina Țoța, și Stela Babău, dar și a președintelui  Consiliului de Administrație a Regiei Naționale a Pădurilor (RNP), ing. Liviu Laza Matiuța.

Două zile superbe în care s-au derulat activități pentru toate categoriile de vârstă au trecut foarte repede, după cum afirmau mulți dintre cei implicați, însă au fost de neuitat, în care mișcarea sportivă de sâmbătă și duminică dimineața s-a împletit armonios, după-amiază, cu ritmurile de pe scenă, plăcute pentru toate gusturile. Superbul spectacol a atras numerosul public ca un „magnet”, iar soliștii au fost la mare înălțime, cu Simona Brișcan într-o formă de zile mari, ca și Cornel Borza, același „neastâmpărat” bihorean, pe gustul tuturor. Focul de artificii a fost primit cu multe urale, însă și cu regretul că două zile de distracție, la cote maxime, s-au încheiat, dar cu speranța că la anul, cu siguranță, Zilele orașului Nucet vor fi la fel de reușite.