Elevii, cadrele didactice ale Școlii Creștine Private din Cartierul Rromilor Tinca au sărbătorit Ziua Internațională a Rromilor într-un mod inedit și atractiv pentru copii și părinți. Aceasta a organizat un eveniment concurs intitulat sugestiv „Rromii au talent”.

Școala este un program de educație formală, un proiect educațional pilot inițiat de Fundația People to People în mijlocul comunității de rromi din Tinca, comunitate formată din peste 1500 de persoane. Prin acțiunile, activitățile și programele derulate în școală se dorește să se ofere un mediu educaţional, plăcut și sigur, corespunzător nevoilor de formare ale copiilor din comunitatea de rromi din Tinca. Este locul în care întotdeauna toţi copiii îşi vor defini şi dezvolta personalitatea, iar părinţii vor fi parteneri în educarea copiilor. 

„Suntem o școală care valorizează identitatea etnică a copiilor înscriși în școala noastră. Dorim ca școala să devină tot mai mult un spațiu prietenos și apropiat pentru copii și pentru părinți. Dorim să-i atragem pe părinți mai mult spre școală implicându-i tot mai mult în acțiunile școlii pentru a înțelege tot mai mult care este rolul educației pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor lor”, menționează doamna prof. Daniela Tütös, directorul unității de învățământ.

Evenimentul concurs a avut loc în data de 30 martie și a fost destinat elevilor școlii organizatoare. Acesta a avut loc la Căminul Cultural din comuna Tinca. Evenimentul a constat în organizarea unui concurs de talente, împărțit pe trei secțiuni: cântec, poezie și dans. Toate numerele din program au fost jurizate. Membrii juriului au fost: prof. Olimpia Oniga, consilier local al comunei, tineri voluntari din cadrul Asociației Adonai din Oradea - Cristiana Frese, Eliza Chirodea, Florin Chirodea, Teodora Tütös și o tânără studentă de etnie rromă la Universitatea Emanuel din Oradea, Cristina Baldovin. Fiecare elev participant a fost răsplătit pentru munca lui primind câte un premiu de participare. Au fost acordate premii pe fiecare secțiune. Câștigător la secțiunea cântec a fost Moise Teglaș, elev în clasa a IV-a. Secțiunea poezie a fost câștigată de trupa de teatru a școlii care au prezentat poezia „Apolodor”, de Gellu Naum, iar secțiunea dans a fost câștigată de către Oana Fekete, elevă în clasa a IV-a. Premiul cel mare la concursul „Rromii au talent” a fost câștigat de surorile Sara și Beatrice Fekete, care au concurat la secțiunea cântec.