Filiala Bihor a Uniunii „Vatra Românească" îşi exprimă îngrijorarea faţă de lipsa de reacţie a Guvernului României, a Preşedenţiei, la atacurile privind ordinea constituţională şi realitatea istoric validată a statului naţional unitar românesc, la demnitatea poporului român, exprimate la manifestaţia extremistă şi ilegală desfăşurată luni, la Târgu Mureş, în favoarea autonomiei aşa zisului Ţinutului Secuiesc.

Într-un comunicat de presă remis marţi, liderii locali ai Vetrei Româneşti iau atitudine faţă de cele întâmplate la marşul secuilor ce a avut loc luni după-amiază la Târgu Mureş. „Până când vom îngădui, domnilor guvernanţi, ca grupări extremiste precum Garda Maghiară, interzisă până şi în Ungaria, sau Jobbik, partidul de extremă dreaptă, cu Vona Gabor în frunte, împreună cu Mişcarea celor 64 de comitate (HVIB) să se manifeste într-un mod atât de provocator şi profund jignitor la noi acasă? Până când să răbdăm răcnete împovărate de ură şi fanatism de genul: „Opincari, plecaţi acasă!", „Să piară Trianonul!", „Ţinutul Secuiesc nu e România!", „În Bucureşti, toţi sunt ţigani!?", se arată în comunicatul semnat de Biroul Director al Filialei Bihor a Uniunii „Vatra Românească".

Filiala Bihor a Uniunii Vatra Românească atrage atenţia autorităţilor în drept că lipsa de reacţie faţă de asemenea declaraţii iredentiste, plasate sub incidenţa legii penale, nu face altceva decât să încurajeze radicalismul şi escaladarea unei astfel de retorici inflamante.

„Nimeni nu i-a împiedicat pe cei din Consiliul Naţional Secuiesc să-i comemoreze decent, cu pioşenie, de Ziua Libertăţii Secuilor, pe cei trei secui martiri executaţi în 1854. Dar de aici şi până la a folosi momentul drept pretext pentru supralicitarea solicitării privind autonomia Ţinutului Secuiesc şi a acuza România că nu îşi respectă angajamentele din Convenţia cadru referitoare la protecţia minorităţilor naţionale este inadmisibil. Extremiştii maghiari au depăşit orice limite, încercând să provoace violenţă, aruncând cu pietre şi petarde în forţele de ordine. Unde este forţa legii, domnilor guvernanţi, în faţa unor asemenea gesturi incalificabile?     Nu încape nicio îndoială că pe fondul tulburărilor din Ucraina, a pretenţiilor secesioniste în cazul Crimeei şi al alegerilor din Ungaria, extremiştii ultranaţionalişti repun pe tapet pretenţiile expansioniste, reactivând fantasma Ungariei Mari. Ceea ce nu reprezintă altceva decât un atac programatic la suveranitatea şi integritatea României", se mai precizează în comunicat.

Eurodeputaţii români de etnie maghiară, Laszlo Tökes şi Csaba Sogor au solicitat luni în Parlamentul European, la Strasbourg, susţinerea instituţiilor europene pentru obţinerea autonomiei aşa zisului Ţinutului Secuiesc.

„Nici de această dată, nicio reacţie a guvernanţilor români. A crede că a nu-i lua în seamă poate fi mai productiv este o sfidare la adresa poporului român. Ceea ce omit cu bună ştiinţă cei doi europarlamentari şi alţi extremişti de teapa lor este faptul că politica izolaţionistă, autonomizarea, nu i-ar face pe locuitorii din „Ţinutul Secuiesc" decât să fie mai mult ca până acum prizonierii propriilor politicieni, obsedaţi de capitalul politic la care râvnesc, precum şi ai celor care-i stipendiază de la Budapesta şi din alte părţi", consideră liderii locali ai Vetrei Româneşti, în opinia cărora direcţia europeană, modernă şi democratică este integrarea şi nu izolarea, enclavizarea. De asemenea, aceştia amintesc că Tratatul de la Trianon nu este nici nul şi nici neavenit.

„Dincolo de aceste consideraţii, rămân ca o rană deschisă provocările extremiste ale maghiarilor, la care Guvernul României este simplu spectator. De ce şi până când, domnilor? Ar fi cumplit ca şi o atare atitudine de nepermisă pasivitate să intre în contul preţului cooptării UDMR la guvernare. De altminteri, Ministrul Mediului, Attila Korodi nici nu s-a sfiit să declare că autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc e în programul politic al UDMR încă din 1992. Filiala Bihor a Uniunii „Vatra Românească" somează instituţiile abilitate ale statului să se autosesizeze şi să acţioneze în consecinţă faţă de repetatele atacuri la adresa statului naţional unitar român exprimate de extremişti din Garda Maghiară, Jobbik şi alte grupări radicale, precum şi de Laszlo Tökes şi Csaba Sogor. Declararea lor persona non grata ar fi o sancţiune mai mult decât legitimă. Incitarea la separatism teritorial, ofensele aduse poporului român nu sunt vorbe în vânt, ci acţiuni premeditate, care nu servesc toleranţei, bunei vecinătăţi, conlucrării, şi nici spiritului european", se mai arată în comunicat.