Formele fără fond se văd şi în conceperea regulilor şi legilor. Declaraţia pe propria răspundere din timpul stării de urgenţă a fost un exemplu. Declaraţia trebuia să împiedice oamenii să umble a brambura.

În fapt, dacă ai scris o declaraţie şi ai bifat un motiv permis, te-ai putut plimba a lela cât ai vrut. Dacă n-ai avut declaraţie scrisă şi ai tras o fugă până la farmacia din colţul străzii pentru un medicament, ai fost amendat. Ce rost a avut declaraţia scrisă, dacă nu a fost fotografiată, înregistrată într-o bază de date, pentru verificare sau ca sprijin într-o posibilă anchetă epidemiologică? S-ar fi putut stabili că o persoană a fost într-un anumit loc, într-un anumit moment, cu ce alte persoane a putut fi în contact. Similar, s-ar fi putut afla dacă nu cumva „declarantul” umbla pe străzi când ar fi trebuit să fie în izolare sau că a fugit din carantină. Fără înregistrare, ce diferenţă a fost între declaraţia scrisă în care ai bifat căsuţa cu hrănit animale şi declaraţia verbală „Am plecat să dau la porci”?!

Acum, în stare mai relaxată, dacă mergi pe o terasă, chelnerul îţi solicită un nume şi un număr de telefon. Dacă nu-i dai, ar putea refuza să te servească. Dar de ce să nu-i dai, când poţi să-i spui fără tremur în voce că te numeşti Brad Pitt, John Doe sau Angelina Jolie? Iar ca număr de telefon îi dictezi numărul Pentagonului, al unui prieten sau al primarului din oraşul tău. Pe lege, chelnerul nu-ţi poate cere să te legitimezi. Dacă e un chelner isteţ şi ai cerut o bere, ar putea insista să-ţi vadă cartea de identitate ca să se asigure că nu eşti minor, chiar dacă eşti cărunt bine. Dar n-o va face, pentru că nu e frumos să contrazici clientul. Va trece un nume mai plauzibil care-i trece prin minte, Ştefan Popescu, Nicolae Ceauşescu, Ion Ionescu, şi un număr de telefon oarecare. Sau nu va trece nimic. În caz de control, va arăta numele clientului care tocmai a plecat şi toată lumea va fi mulţumită. Dacă gândești puțin, te întrebi: la ce serveşte regula asta, o formă, de formă, fără fond, în fond? Și găsești singur răspunsul – nu are  niciun rost. Asemenea celor care au conceput-o.