De vreo 25 de ani educația de la noi se află într-o reformă continuă. Experți, specialiști, psihologi cu toții își dau concursul pentru reformarea ei, iar promovarea binelui copiilor pare a fi devenit un sport național. În această frenezie generală au fost cuprinși și părinții, care sunt bombardați zilnic prin mass-media sau pe Internet cu sfaturi și recomandări competente (din partea specialiștilor, firește!), privind educația celor mici, cu propuneri pentru workshop-uri de Parenting, emisiuni, cărți, și câte si mai câte!

Și cu toate acestea, impresia generală este că lucrurile au scăpat de sub control, iar educația se află într-o criză profundă, criză care se adâncește cu fiecare an.

Tuturor celor preocupați de educație, specialiști și părinți deopotrivă, le adresez o întrebare... Nu cumva educația adevărată se află de fapt în noi, implantată de Divinitate sau de Mama Natură? Nu cumva ar trebui, mai degrabă să ne urmăm pornirile interioare atunci când interacționăm cu un copil, în loc să reacționăm, copiind o atitudine pe care am învățat-o de la o emisiune TV sau la un seminar de parenting?

Jung a spus-o mult mai bine decât o fac eu acum, dar nu despre asta e vorba. În fond, nu trebuie să-l evocăm pe ilustrul psihanalist, ci trebuie doar să avem o atitudine de bun simț și să căutăm firescul. Părinții și bunicii noștri ne-au educat fără psihologi și fără manuale de pedagogie, au făcut-o după cum au simți și ajutați de cutume care au rezistat sute și sute de ani. Iar calitatea actului educațional de acum o jumătate de veac era net superioară față de cea de azi.

Mi-e teamă că, ignorând educația intrinsecă pe care o avem în noi, și alergând după soluții care mai de care mai fanteziste, mai ciudate sau mai stupide, vom sfârși într-un eșec monumental. De altfel rezultatele noilor orientări ale educației au început deja să se vadă în atitudinea și comportamentul generației tinere.

Îi invit așadar în special pe specialiști ca, înainte de a se năpusti cu buldozerul să reformeze educația, să reflecteze puțin și la întrebările mele.