În acest an, în bugetul alocat pentru culte a fost prevăzută suma de 500.000 lei, municipalitatea orădeană condiţionând alocarea acestor bani de reabilitarea unor clădiri monument aflate în proprietatea a trei culte religioase din Oradea: ortodox, romano-catolic şi reformat. Cristian Beltechi, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea, a precizat că odată ce suma a fost aprobată în buget, în următoarele zile se va da drumul la proiectare.

Eduard Florea, directorul Direcţiei Economice din cadrul PMO, a precizat că 60.000 de lei din bugetul pe 2011 sunt alocaţi pentru culte, altele decât cele menţionate mai sus. De asemenea, a menţionat că suma de 500.000 de lei, care va fi acordată cultelor ortodox, romano-catolic şi reformat, va fi plătită direct constructorilor care vor reabilita clădirile monument, iar în cazul în care în imobilele respective există şi alţi proprietari, sumele pentru reabilitare vor fi recuperate de la aceştia ulterior. La rândul său, Cristian Beltechi, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea, a precizat că, odată ce suma a fost aprobată în buget, în următoarele zile se va da drumul la proiectare. "În ianuarie, au avut loc discuţii cu cei de la Primărie despre clădirea monument aflată în proprietatea noastră care va fi reabilitată. În principiu, ar fi vorba despre clădirea de pe Republicii 11, din zona pietonală, care duce la Penitenciar, şi unde suntem noi proprietari. Nu e nimic sigur însă, depinde ce hotărâsc ei mai departe", ne-a spus părintele Cătălin Călinescu, consilier pe probleme de patrimoniu şi construcţii biserici în cadrul Episcopiei ortodoxe a Oradiei. Reprezentantul Episcopiei a mai menţionat că nu se ştie încă suma care va fi alocată pentru reabilitarea imobilului respectiv, dar că, fiind vorba despre o clădire veche, se impune executarea unor lucrări ample de restaurare, care vor impune inclusiv refacerea tencuielii. La rândul său, Fodor József, vicar general al Episcopiei Romano-Catolice, spune că, deocamdată, nu ştie nimic despre acest subiect care vizează reabilitarea unei clădiri monument aflată în proprietatea lor, în vreme ce episcopul Eparhiei reformate de pe lângă Piatra Craiului, Csuri Istvan, recunoaşte că a aflat din presă despre acest proiect care vizează reabilitarea clădirilor monument aflate în proprietatea cultelor. "Atâta ştiu şi eu despre această problemă cât am citit în ziar. E vorba de clădirea de pe str. Independenţei nr.3, aflată imediat după Pasajul Vulturul Negru. Noi am construit acolo în anul 1907, iar în prezent acolo sunt locuinţe", a precizat episcopul reformat.

În bugetul municipiului Oradea pentru anul 2011 se precizează faptul că din totalul sumei prevăzute pentru proiectele nerambursabile finanţate din fonduri publice alocate pentru activităţi non-profit, 500.000 lei (destinaţi cultelor religioase ortodox, romano-catolic şi reformat), sunt prevăzuţi în bugetul Administraţiei Imobiliare Oradea pentru reabilitatea clădirilor monument istoric aparţinând respectivelor culte religioase.