Social-democraţii orădeni au decis să organizeze, ieri, o conferinţă de presă, deşi liderii Filialei PSD Bihor anunţaseră că aceştia se vor putea exprima doar în cadrul conferinţelor judeţene. Pentru a nu părea că nu se înţeleg, la întâlnirea cu presa a apărut şi Mihai Bar, care nu a mai fost atât de vehement în privinţa stabilirii candidatului. De altfel, Matei a anunţat că se bucură de sprijinul organizaţiei pe care o conduce, vicepreşedinţii PSD Oradea trimiţând o scrisoare în acest sens conducerii Filialei. "Candidatul PSD la Primăria Oradea poate fi schimbat doar dacă eu decid să mă retrag. Organizaţia m-a desemnat pe mine drept candidat. Nu vrem să repetăm greşelile trecutului", a declarat Dan Matei, încrezător, făcând referire la alegerile din anul 2004, când conducerea centrală l-a desemnat pe Mihai Bar să intre în lupta pentru fotoliul de primar al municipiului, deşi era pregătită candidatura lui Ioan Mang, preşedinte al organizaţiei municipale la acea dată. Şedinţa Comitetului Executiv municipal, organizată marţi seara şi care a durat mai bine de trei ore, a prefigurat întâlnirea Comitetului Executiv Judeţean, care va avea loc azi. Potrivit anunţului făcut de conducerea PSD Bihor săptămâna trecută, azi ar trebui să se decidă dacă va fi organizat un sondaj de opinie pentru stabilirea candidatului la fotoliul de primar al Oradiei, dar şi să se ia o hotărâre cu privire la soarta celor doi consilieri locali, Ioan Mintaş şi Silvia Suciu, care nu au respectat decizia partidului de a o vota pe Rozalia Biro pentru funcţia de primar interimar al Oradiei. În urma şedinţei de marţi, însă, liderul PSD Bihor, Mihai Bar, nu mai pare atât de determinat să organizeze un sondaj de opinie. "Din punct de vedere statutar, Comitetul Executiv Judeţean validează toate candidaturile. După şedinţa de aseară (n.r. - marţi seara), pentru mine este importantă doar sănătatea personală şi a familiei şi echilibrul", a declarat, resemnat, Mihai Bar, care a adăugat că "mai bine pierd decât să fiu ţinta atacurilor. Asta-i viaţa, aşa se scrie politica. E mai important pentru mine ca familia mea să nu trăiască într-un stres continuu. Îi felicit pe cei de la PD care ştiu să destabilizeze, ştiu să-şi bage antenele peste tot". El a mai precizat că nu este dispus să facă declaraţii împotriva colegilor de partid, chiar dacă a fost jignit de aceştia. La rândul său, Dan Matei pare convins că totul se va rezolva în favoarea sa. "Concluzia mea după şedinţa de ieri este că în partid este linişte. După furtună, dacă vreţi", a afirmat Matei. În aceste condiţii, se poate spune că în disputa dintre cele două organizaţii, cea municipală a avut câştig de cauză, reuşind să-l impună pe Dan Matei, fără să mai aştepte să vadă cum este perceput acesta de orădeni sau dacă alt social-democrat ar avea şanse reale de a ajunge pe fotoliul eliberat, la sfârşitul anului, de Petru Filip şi dorit atât de mult de PSD.
Pe de altă parte, victoria organizaţiei municipale şi resemnarea lui Mihai Bar ar putea determina şi păstrarea în funcţia de consilier şi în toate funcţiile de conducere deţinute a lui Ioan Mintaş, susţinut de PSD Oradea. Mai ales că acesta a respectat decizia luată, chiar dacă la scor foarte mic, de conducerea PSD Oradea de a-l susţine pe Mihai Groza. Nu acelaşi lucru se poate vorbi despre consilierul Silvia Suciu, care, deşi a procedat la fel ca Mintaş, nu se bucură de aceeaşi susţinere în partid.
În ceea ce priveşte candidatul PSD la Primăria Oradea, reamintim că liderii filialei judeţene considerau necesar comandarea unui sondaj de opinie, având semnale că Dan Matei nu este perceput suficient de bine de electorat, însă liderul organizaţiei municipale nu a fost de acord cu acest lucru, considerând că hotărârea organizaţiei este mai mult decât suficientă.

Pe de altă parte, conducerea centrală a partidului a anunţat că o comisie condusă de secretarul general Titus Corlăţean va elabora criteriile şi procedurile de nominalizare a candidaţilor PSD. Săptămâna viitoare, conducerea partidului va merge în oraşele reşedinţă de judeţ pentru a pregăti Consiliul Naţional din luna februarie, dar şi pentru a discuta despre strategia partidului pentru alegerile locale.