Curtea Constituţională a decis ieri, cu majoritate de voturi, că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, primului-ministru.

În comunicatul Curţii se arată că a fost examinată cererea formulată de Preşedintele României privind soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvern, reprezentat de primul-ministru, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte. În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Preşedintele României, generat de acţiunea Guvernului şi a primului-ministru de a-l exclude pe Preşedintele României din delegaţia care participă la Consiliul European în perioada 28-29 iunie 2012. "În exercitarea atribuţiilor constituţionale, Preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de către Preşedintele României, în mod expres, primului-ministru. Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României şi Guvernului", se arată în comunicatul remis presei de către CC. Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean a spus că motivarea asupra deciziei Curţii în cazul reprezentării României la Consiliul European nu va fi redactată probabil într-o săptămână, iar decizia este obligatorie de la publicarea în Monitorul Oficial.

Ponta: "evident, voi pleca la Consiliul European"

Imediat după anunţarea deciziei, premierul Victor Ponta a spus că "preşedintele Băsescu a numit nişte oameni în CC care întotdeauna i-au îndeplinit dorinţele. Din păcate acea majoritate din Curtea Constituţională care aparţine lui Traian Băsescu nu a făcut altceva decât să adauge la Constituţie, ceea ce nu este normal", a mai spus Ponta. "Evident, voi merge la Bruxelles" a spus el, adăugând că, în opinia sa, preşedintele Băsescu nu va merge la reuniune. "Sper ca preşedintele să înţeleagă că acest veşnic conflict este împotriva intereselor României", a spus Ponta.

 

Blaga: "Ponta arată un dispreţ total"

"Eu nu pot să nu constat decât un dispreţ total al domnului Ponta faţă de statul de drept. Nu am mai întâlnit - şi nu cred că s-a mai întâlnit în Europa şi în statele nemembre ale UE - un şef de Guvern care să trateze cu atâta dispreţ statul de drept, cu atâta dispreţ o instituţie fundamentală a statului de drept care este Curtea Constituţională", a declarat preşedintele Senatului Vasile Blaga. El a adăugat că premierul "ţine agenda publică din ultimele zile tocmai prin această bătălie absurdă cu preşedintele tocmai în încercarea de a acoperi tot ce nu face şi ar trebui să facă pentru România". "Dânsul este prim-ministru şi trebuie să guverneze, dar din imposibilitatea de a-şi respecta măcar una, repet, măcar una dintre promisiunile pe care le-a făcut electoratului a recurs la această tactică de a crea din orice un conflict", a susţinut Blaga.

 

Legea uninominalului pur, neconstituţională

Pe de altă parte Curtea Constituţională a decis tot ieri că Legea uninominalului pur "a fost declarată neconstituţională în întregul ei". Legea privind acest sistem de vot a fost propusă de USL - iniţiată de Victor Ponta şi Crin Antonescu - şi prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat şi prin care pragul electoral a fost eliminat. PDL a depus, în 31 mai, la Curtea Constituţională sesizarea privind legea uninominalului pur. Proiectul prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar, suplimentar, în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar. Pragul electoral a fost eliminat şi a fost adoptată o prevedere potrivit căreia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008.