Tiberiu Bondar, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor, a fost demis din funcţie, contractul său de management încetând de azi, 7 mai. Decizia a fost luată de către şeful Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Marius Pîrcioagă, care a precizat că hotărârea nu are nicio legătură cu recomandările comisiei ministeriale care a verificat la sfârşitul anului trecut activitatea SAJ în urma decesului unei femei însărcinate la Salonta.

În urma concluziilor raportului de audit desfăşurat la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor, în perioada ianuarie-martie 2009, directorul DSP Bihor a dispus rezilierea contractului de management al lui Tiberiu Bondar. "În urma verificărilor aprofundate în teren, a parcurgerii tuturor etapelor impuse de legea auditului, conform prevederilor Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 127/2009 privind aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare al direcţiilor de sănătate publică judeţene, directorul executiv al DSP Bihor, dr. Pîrcioagă Marius, a dispus rezilierea contractului de management încheiat între DSP şi dr. Bondar Iosif Tiberiu, manager general al SAJ Bihor, începând cu data de 7 mai 2009", se arată într-un comunicat al DSP Bihor. Prerogativele managerului general al SAJ Bihor vor fi preluate interimar de către dr. Daniela Petrişor, actualul director medical al unităţii. DSP Bihor a informat Ministerul Sănătăţii privind decizia luată.
Contactat telefonic, Tiberiu Bondar a declarat că va ataca în instanţă decizia DSP. "Am primit decizia Direcţiei, iar motivul demiterii este nerespectarea contractului de management. Voi acţiona în instanţă şi voi cere celui care a semnat această hotărâre despăgubiri morale pentru că mi-a afectat imaginea. Deja am acţionat în instanţă în ceea ce priveşte concluziile comisiei care a efectuat controlul anul trecut la SAJ. Mai mult nu comentez", a precizat Bondar.
De cealaltă parte, dr. Marius Pîrcioagă a ţinut să sublinieze că decizia DSP nu are nicio legătură cu decesul gravidei de la Salonta.


Plecarea lui Bondar, previzibilă din 2008

O comisie din cadrul Ministerului Sănătăţii, condusă de secretarul de stat Raed Arafat, a efectuat, la sfârşitul anului trecut, un control la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor, după ce o femeie însărcinată şi-a pierdut viaţa. Gravidei i s-a făcut rău, iar soţul a solicitat intervenţia medicilor. Primii care au ajuns au fost paramedicii, iar apoi, un echipaj al Ambulanţei Salonta, fără medic, pentru că acesta asista la un meci de fotbal. În cele din urmă, după câteva zeci de minute, la faţa locului a ajuns un echipaj al SMURD Oradea, care însă nu a mai putut face nimic pentru a salva viaţa femeii. Comisia care a efectuat ancheta la nivelul SAJ Bihor a propus adoptarea unui plan de măsuri la nivelul instituţiei, dar şi demiterea din funcţia de manager a lui Tiberiu Bondar. Nemulţumiţi de această decizie, angajaţii SAJ chiar au protestat în ultima zi a anului 2008, sperând să înduplece DSP, instituţia care are ultimul cuvânt în asemenea cazuri.

Deşi comisia ministerială a decis că este necesară rezilierea de urgenţă a contractului de management al lui Tiberiu Bondar, acest lucru nu s-a întâmplat câtă vreme la conducerea DSP s-a aflat Ritli Ladislau, ci la aproape jumătate de an de la controlul ministerial, instituţia fiind condusă în momentul de faţă de dr. Marius Pîrcioagă.