"Oamenii sunt muritori fiindcă nu sunt în stare să lege începutul cu sfârşitul..." (Alkmaion din Crotona)

 

Cu alte cuvinte, un om cu cât este mai prost, cu atâta este mai muritor. Asta credeau filozofii greci acum circa 2500 de ani. Sau cu cât eşti mai prost cu atâta eşti mai muritor, ceea ce nu-i totuna cu scurtimea vieţii. Dar prostia omenească are multe chipuri.

 

În politica românească prostia şi meschinăria neobosite, ofensive şi distructive au fost nominalizate pentru prima oară de către D. Cantemir prin personaje stupide, stranii şi toxice în genul struţo-cămilei, inorogului etc. Procedeul este vechi. Imaginaţia lumii a întruchipat monstruozitatea şi nefirescul sub diverse combinaţii: de la sirene şi lei zburători, la balauri cu faţă de tip uman, la vampiri etc. Poporul român cu un simţ sintetic deosebit (de aceea a fost posibil un Brâncuşi) a numit aceste lucruri drept "lucruri fără cur şi fără cap". Iată deci că niciun epitet care poate descrie politica românească actuală, niciun simbol grotesc, nicio înfăţişare monstruoasă ori definire în grad de prostie nu sunt lucruri noi. Doar că toate cele de mai sus se referă la stări moarte de veacuri şi la incultura vremurilor apuse, or, politicienii români, de azi, au pretenţia de a fi oameni ai sec XXI.

De ce este necesară o astfel de analiză? Pentru că în situaţia economică mondială şi naţională actuală, a lăsa barca economiei să plutească în voia valurilor, cei care ar trebui să conducă bătându-se ca orbeţii, înseamnă prăbuşirea tuturor. Prăbuşirea monedei va urca preţurile, va scădea salariile şi pensiile, micii întreprinzători vor asista neputincios la ruinare şi risipa sudorii lor de decenii, cei care se bazează pe ceva bani în bancă se vor trezi că banii lor fac pe jumătate. Adică aceşti tembeli care au pretenţia de fi liderii ţării ne fac rău tuturor şi fiecăruia în parte. Fiecare român are motiv de a-i urî. Şi acum să urmărim filmul cu ştruţo-cămile. În timp ce barca se apropie de cataractele alegerilor prezidenţiale, ciolanul suprem, un dulău ministru acuză grav de pregătirea fraudării alegerilor. Situaţie gravă şi apărută exploziv. Demontarea era simplă. Înainte de a sancţiona fapta, trebuia verificată afirmaţia, dar nimeni nu dorea această verificare, ministrul Nica, la nivelul lui, nu se putea hazarda într-o asemenea afirmaţie fără acordul partidului său sau doar la îndemnul acestuia. Aşadar, este Scula Nica. Scula nu şi-a obiectivat cu probe afirmaţia nici înainte de ruptură, nici după, ceea ce înseamnă că nu are dovezi, altfel le-ar fi scos pe masă. Totul era un pretext al PSD pentru a se dezice de starea economică actuală. Toată lumea şi ultimul cioban ştie însă că PSD-ul este coautor cu PD-L-ul la actuala stare. Deci, un joc necinstit care foloseşte un pretext care declanşează o gravă instabilitate politică a ţării. Putem fi siguri că Finul lui Iliescu a crezut că va fi o simplă rupere a alianţei şi că el va merge liber de acuze în alegeri. N-a fost în stare să gândească până la capăt, "să lege începutul cu sfârşitul...".

De cealaltă parte alţi munţi de prostie. Bătucitu' în Cap, cel care a pervertit legea salarizării unice în legea castelor, ajuns astfel nomina odiosa pentru majoritatea românilor, riscând să rupă gâtul întregului PD-L, avea la dispoziţie mai multe etape pentru a demonta atacul Sculei Nica. Întâi trebuia să-i ceară dovezi. Probabil s-a temut că le are sau îi convenea ruptura. Miza pe un guvern nelegitim electoral. N-a fost în stare "să lege începutul de sfârşit". Apoi putea bloca PSD-ul propunând în locul Sculei Nica, după negocieri cu PSD-ul, un ministru PSD. Bătucitu' în Cap, pe post de Premier (de fapt un premier cu „p" foarte mic!) n-a fost în stare să înţeleagă că în actualele condiţii economice stabilitatea politică este esenţială, ceea ce înseamnă prostie sau nu i-a păsat, ceea ce înseamnă ticăloşie.

 

În atare situaţie Preşedinţia trebuie să-şi asume rolul. Dar înainte ca mecanismul constituţional să se urnească, două partide, care au condus o jumătate de mandat în ilegitimitate electorală, vin (culmea nesimţirii!) să acuze PD-L-ul de neligitimitate şi să-i ceară demisia...

(va urma)