"Oamenii sunt muritori, fiindcă nu sunt în stare să lege începutul cu sfârşitul..." (Alkmaion din Crotona)

 

Despre UDMR nimic de zis. Ştim bine că pentru ei România azi este o balenă eşuată din care rechinii şi orice lighioană se pot înfrupta. Dar gaşca liberală, avându-l în frunte pe Rică Venturiano purtând pe faţă masca mortuară a Brătienilor, nu avea dreptul moral să se ralieze la o iniţiativă care a transformat criza politică într-o situaţie gravă.

 

 

În Parlamentul Boborului nu s-au găsit dincolo de PD-L-iştii interesaţi (nu dedicaţi României!) măcar opt dintre toţi palavragiii şi cotcodăciţii traseelor electorale care să aibă conştiinţă civică, conştiinţă naţională, chiar dacă tremură înnebuniţi după ciolan, să vadă şi dincolo de ciolan şi să asigure stabilitatea ţării. Imorali şi Iresponsabili? Da. Dar şi Incompetenţi, Incapabili "să lege începutul cu sfârşitul"? Da. Aşadar, Incompetenţi, Imorali şi Iresponsabili. Nu cumva, dragi cititori, credeţi că este nevoie de o schimbare profundă a clasei politice?

Intră apoi în joc preşedintele precum Popeye marinarul, înfulecând cu lopata spanacul, nepăsându-i de fapt că stomacul poporului este deja suferind, că poporul s-a intoxicat cu atâta spanac. Popeye nu sună foarte pe româneşte, aşa că o să-i spunem „marinarul Spănăcel". Nici lui Spănăcel nu-i pasă de instabilitatea ţării, de consecinţele ei pentru fiecare român. El vede doar ciolanul uriaş din faţă, exact ce-i trebuie pe lângă spanac. El vrea în final guvern politic pe care să-l controleze. Nu putea accepta propunerea insultă a lui Rică şi a crocoudemereului pentru că ar fi fost un precedent periculos de marginalizare a Preşedinţiei şi în plus că preşedintele nu poate admite încălcarea Constituţiei, pentru că asta făceau cei doi. Ar fi fost periculos, pentru că, în actualul stadiu politic şi moral, România nu poate exista decât cu un preşedinte puternic. Închipuiţi-vă ce s-ar alege de ţară dacă funcţiile preşedintelui ar fi date pe mâna partidelor politice. De fapt, avem nevoie de o Preşedinţie mult mai puternică şi mai clar definită constituţional, care să poată garanta stabilitatea politică, economică, în final a ţării cu tot ceea ce înseamnă ea. Aici nu este vorba despre valoarea sau nonvaloarea primarului Klauss. Oricum, între problemele unui oraş de provincie şi cele ale unei ţări sunt mari deosebiri de conţinut şi de complexitate şi orice om netrecut prin ele are nevoie de minimum 6 luni ca să se familiarizeze cu ele, înainte de a lua decizii sau de a semna cu capul în zid precum Bătucitu' în Cap.

Klauss este destul de naiv să se sinucidă politic şi ar fi păcat să fie sacrificat un asemenea om pentru a favoriza accesul la ciolan al nu ştiu cui. Are valoare şi ar putea fi de folos real în viitor. Dacă ar accepta preluarea guvernului o zi, s-ar compromite definitiv, întorcându-se acasă cu coada între picioare. Nu este momentul lui. Dar Spănăcel îl putea propune pe tehnocratul Mugur Isărescu, om de talie internaţională, finanţist renumit (este criză financiară), neangajat politic şi care ar fi putut asigura neutralitatea cerută de toată lumea, competenţa financiară (esenţială azi), creditul în faţa finanţelor internaţionale şi creditul în faţa Europei. Dar nu, Spănăcel trage cu disperare de ciolan. El vrea guvern politic care să-i garanteze alegerea.

În ceea ce priveşte asaltul general asupra lanului de spanac să nu vă închipuiţi că este vorba despre Băsescu. Dacă în locul lui ar fi Finul lui Iliescu ceilalţi trei s-ar fi unit împotriva lui. Dacă ar fi fost un liberal, cei rămaşi pe dinafară s-ar fi unit împotriva lui. Asaltul nu are ca raţiune decât mocirla politicii româneşti actuale. Aşadar, întreaga clasă politică dă dovadă de Incompetenţă, Imoralitate şi Iresponsabilitate. Pentru viitorul copiilor noştri, pentru depăşirea stadiului istoric actual (pe care chinezeşte istoria o va denumi Perioada Tembelilor Politici) este strict necesară schimbarea clasei politice. Acest lucru se poate face doar prin selecţia oamenilor politici. Selecţia nu o poate face decât sistemul electoral. Sistemul electoral nu a putut fi schimbat corect pentru că, loviţi de scârbă şi prostie, românii nu s-au dus la vot. Aşa s-a putut ca Ţuţu Motociclistul şi crocoudemereul (mereu la pândă!) să transforme votul uninominal corect în Alba-Neagra electorală românească.

 

Prima condiţie este ca românii să meargă cu toţii la vot, chiar şi cei care nu înţeleg de ce, pentru că va veni vremea să înţeleagă şi măcar pentru faptul că, dacă ar merge cu toţii la vot şi ar scoate din joc crocoudemereul care nu ar mai juca rolul determinativ în politica românească, românii ar trebui să înţeleagă cât de esenţial pentru starea lor actuală şi de viitor este să meargă la vot. Le doresc tuturor să ajungă să poată lega începutul cu sfârşitul...