Cu două zile înainte de închiderea Axei 3 "Îmbunătăţirea inrastructurii sociale", Primăria Aleşd a primit notificarea de acceptare a cererii de finanţare care are ca obiect "Modernizare şi reabilitare ambulatorii - Spitalul Orăşenesc Aleşd". Valoarea proiectului se ridică la 500.000 euro şi presupune realizarea unor lucrări de reabilitare şi recompartimentare a spaţiilor din incinta unităţii medicale, respectiv dotarea cu tehnică modernă a cabinetelor de Interne, Ginecologie, Pediatrie, Neurologie.

 

Proiectul a fost acceptat spre finanţare de către Agenţia de Dezvoltare Regională Nord - Vest în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. Contribuţia administraţiei locale este de 2%, restul fondurilor reprezentând surse nerambursabile. Termenul de implementare a proiectului este de 11 luni, astfel că autorităţile promit ca în august 2010 să inaugureze noul sediu. Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt locuitorii oraşului Aleşd, precum şi ai comunelor comunelor limitrofe, în total, 60.000 de persoane. Cea mai mare parte a banilor vor fi folosiţi pentru dotarea cabinetelor cu aparatură medicală modernă şi performantă. Bucuria câştigării acestul proiect de către conducerea Spitalului din Aleşd a fost umbrită de destituirea fostului manager, Ioan Todoca. "Drept mulţumire pentru ce am făcut la Spitalul din Aleşd am fost înlocuit din funcţie. Potrivit OUG 69/2009 pentru a fi manager trebuie să fii absolvent al unei instituţii de învăţământ superior în domeniul medical, economic, juridic sau administrativ şi al unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătaţii. Pe ingineri i-a lăsat afară. Dar conducerea DSP a numit-o la conducerea Spitalului pe jurista Gabriela Gavrilaş, care nu are cursul de perfecţionare", a declarat fostul manager Ioan Todoca. La fel de nemulţumit faţă de decizia DSP Bihor de a-l schimba pe Totoca este şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Dumitru Voloşeniuc. Acesta a acuzat actuala guvernare că-i supune la presiuni politice pe managerii de spitale şi şcoli, pe care îi înlocuieşte cu propriii clienţi politici. "Denunţ public presiunile la care sunt supuşi managerii de spitale şi şcoli. Cer demisia domnului Marius Pârcioagă, directorul DSP Bihor, preocupat să înlocuiască până şi şoferii, şi femeia de serviciu", a precizat Dumitru Voloşeniuc. Acesta a mai oferit un exemplu de politizare a unităţilor medicale: solicitarea demisiei contabilului şef.

 

Contactatat telefonic, Marius Pârcioagă consideră acuzaţiile vicepreşedintelui CJ Bihor ca "simple declaraţii politice".  "Managerii de spitale au contracte cu Ministerul Sănătăţii. Nu eu l-am demis pe managerul de la Aleşd. Potrivit OUG 69/2009, trebuie îndeplinite nişte condiţii, pe care inginerul de drumuri Todoca nu le îndeplineşte. Noul manager este jurist şi din septembrie începe un curs de management sanitar, aşa cum şi domnul Todoca l-a făcut după numirea sa în funcţie. În ce priveşte contabilul şef, eu nu i-am cerut demisia", ne-a declarat Marius Pârcioagă.