În țara cenușie, golită pe jumătate, conducătorii sunt și ei transparenți. Nimic nu e clar, lucid, rotund, cu contur sau miez. Eroii patriei ies din crâșme sprijinindu-se de garduri, sunt vocali, lăudăroși sau proști de-a dreptul. Atunci când a fost cazul însă au fost capabili să stea drepți la inspecție, să-și scuture aburii din cap și să ducă la bun sfârșit misiuni aproape miraculoase.

România este țara care a dat lumii o pleiadă de inteligențe, dar este și țara în care prostia zbiară pe străzi. Este țara căreia i-a fost mereu rușine de cei care au condus-o, dar cărora le datorează totuși existența. Viermuiala de după 89, aceea plină de nevertebrate și corupție, de mucegai și prostie, este cea în care ni s-a trasat destinul european. Niște hoți și bandiți, analfabeți puși pe furt și căpătuială, parveniți cu aere de intelectuali pe care organic, nu îi poți suporta lângă tine, năpârcile acelea ieșite de sub haznaua terorii ceaușiste, au pus România pe drumul ei normal, de țară europeană. Politicianul sau eroul acestei țări este dintr-un cu totul alt aluat decât cel din Occident. Este un fel de superman, mort de beat și cu chiloții, cei pe care-i poartă peste pantaloni, rupți în cur, mirosind a votcă rusească și bâlbâindu-se când trebuie să articuleze două vorbe, hoț și prost, nemernic și lipsit de respect față de cei din jur dar, atunci când trebuie, capabil să facă ce alții de viță nobilă nu sunt în stare. Un pic mai spălățel dacă era, dacă în decursul timpului cineva i-ar fi sădit în minte niște principii sănătoase, dacă l-ar fi învățat să nu-și bată nevasta ziua în amiaza mare, în fața vecinilor, să bea seara înainte să se culce, nu dimineața ca să facă scandal, poate că altul ar fi destinul acestei nații.

Din șirul acesta de eroi cu pantalonii rupți în dos fac parte și Ciu-Cio, premierii Ciucă și Ciolacu, cei pe a căror vreme România aproape că intră în Schengen. Ciucă este ca un școlar habarnist care cu greu ar trece testul PISA, cel care ne arată adevăratul loc în Europa educată, un semianalfabet, fără coloană vertebrală, plagiator și mincinos (vă amintiți cum jura că nu va face politică?). Ciolacu este un „revoluționar” care a învățat meserie în umbra unor „genii” precum Dragnea sau Dăncilă, fără o realizare notabilă în întreaga lui carieră, cu facultatea făcută la bătrânețe, după ce a ajuns o persoană de vază în PSD, la una din numeroasele universități fantomă ale țării. Totuși, intrarea României în Schengen, chiar și parțială, se va consemna ca fiind pe vremea acestor doi premieri siniștrii. Și este de ajuns să ne uităm peste gard, la 2.000 de km de noi, să vedem cum alții mor în tranșee pentru visul european, ca să înțelegem cât de importante sunt aceste realizări. 

Chiar dacă ar fi vorba de noroc, de interese geopolitice, de dorința europenilor de a aduce lumnă și la periferie, tot ar fi greu de crezut că acești „eroi de Dâmbovița” nu au contribuit cu nimic la mersul lucrurilor. Sau că trenul a alunecat singur pe șine, în direcția corectă, mereu în ciuda lor.