De curând preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că învăţarea limbii maghiare în Transilvania ar trebui să devină obligatorie pentru toţi locuitorii acestei regiuni, fie ei români, romi, germani, slovaci, ucrainieni, sârbi, etc, un proiect de lege în acest sens urmând să fie elaborat şi prezentat de reprezentanţii Uniunii „la momentul potrivit"!? Magnificul descălecator Marko Bela consideră, în stil european, că obligativitatea limbii maghiare pentru toţi copiii Transilvaniei ar fi „un avantaj pentru copii" şi la fel de benefică precum limba engleză.

 

Să înţelegem că UDMR-ul o pune de o Uniune Europeană în care limba maghiară ar urma să fie a treia limbă a cancelariilor europene? Marko Bela ne asigură că putem sta liniştiţi în ce priveşte oportunitatea înaintării proiectului de lege, întrucât domniile lor sunt „consecvenţi", şi prin urmare la momentul potrivit (sic!) vor ieşi pe piaţă cu acest important şi european proiect de lege. Ne şi imaginăm cum englezii vor începe, în stil european, să înveţe limba indiană şi urdu în Marea Britanie, pentru că şi ei în calitate de cetăţeni construiesc o nouă Europă inclusiv în ceea ce priveşte limbile şi culturile. La fel, germanii deja au pus mâna pe cursuri intensive de limba turcă...

Practic prin acest proiect de lege ne întoarcem în vremea dualismului austro-ungar, în epoca lui Apponyi şi a lui Tisza, precum şi în timpul dictaturii militaro-horthyste din septembrie 1940 - octombrie 1944. Politica de maghiarizare cu orice preţ a populaţiei ardelene majoritar românească şi ortodoxă, are o tradiţie mult mai veche, în vrema ofensivei de catolicizare şi maghiarizare forţată ( sec. XIII-XVI) şi în special în timpul dualismului austro-ungar din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când guvernele de la Budapesta, sprijinite de Biserica catolică şi greco-catolică, au votat legi restrictive privind învăţământul de toate gradele şi prezenţa românilor în administraţie, dizolvând Partidul Naţional Român şi interzicând presa acestuia.

Reprezentanţii ungurimii şi cei ai românimii neaoşe din Institutul Cultural Român ai domnului Horia Roman Patapievici şi cei din Liga PRO Europa ai fostei tovarăşe comuniste Smaranda Enache, ţin morţiş să beneficiem direct şi noi şi copiii noştri de cunoaşterea valorilor cultural - istorice ungureşti, a comorilor spirituale, a tradiţiilor şi obiceiurilor maghiarimii prin intermediul limbii maghiare, pentru început, iar mai apoi, „la timpul potrivit", cu valorile „autonomiei teritoriale ungureşti". Învăţaţi ungureşte! Învţaţi! Învăţaţi! Şi iarăşi învăţaţi ungureşte! Aşa sună îndemnul udemerist-leninist al grofilor din Parlamentul României! Marii grofi ai ungurimii udemeriste pretind să se ştie ungureşte nu numai în şcoli, ci şi în administraţie, în justiţie, ca şi în orice activitate zilnică din Transilvania. Mare e grădina ungurimii transilvane...!

Guvernele României şi Ungariei s-au reunit în urmă cu câteva zile la Szeged în cea de-a patra şedinţă comună. Executivul de la Budapesta nu şi-a respectat însă angajamentele asumate anul trecut la Sibiu, cu privire la minoritatea românească din Ungaria. În schimb, premierul ungar Ferenc Gyurcsany a ţinut să precizeze că susţine tendinţele autonomiste ale minorităţii maghiare din România. Nu luăm în discuţie aspectele luate în discuţie în ce priveşte cooperarea economică, a infrastructurii , a mediului ,etc., întrucât nu fac obiectul temei noastre. Menţionăm, de asemenea, cererea premierului Gyurcsany ca o şcoală maghiară să fie renovată cu banii Guvernului de la Bucureşti. Premierul ungar a vorbit şi de restaurarea statuii lui "Matei Rex" din Cluj, o parte din fonduri fiind suportată de Ungaria. Premierul maghiar nu au uitat să-i amintească premierului Călin PopescuTăriceanu că tendinţele autonomiste sunt în concordanţă cu principiile europene.

Premierul român s-a întâlnit şi cu reprezentanţii românilor din Ungaria. În Ungaria trăiesc peste 20 000 de români , deşi statisticile oficiale ungureşti indică doar jumătate...
(va urma)