Proprietarii unor apartamente situate în Parcul 1 Decembrie din Oradea susţin că stau, de câteva luni, fără căldură, după ce un vecin, chiriaş al Administraţiei Imobiliare Oradea, a închis robineţii de la subsolul imobilului. De atunci, oamenii au făcut mai multe sesizări şi reclamaţii atât către Primăria municipiului Oradea, AIO şi Electrocentrale, însă fără niciun rezultat. Autorităţile nu au reuşit să rezolve problema, lăsându-i pe proprietari să se descurce cum pot cu chiriaşul care a închis alimentarea cu căldură după cum l-a tăiat capul.

"Suntem proprietarii unor apartamente situate în Oradea, în Parcul 1 Decembrie, unul dintre aceste apartamente avand parter şi subsol. Subsolul apartamentului nostru se învecinează cu subsolul unui apartament care este proprietatea Primăriei Oradea, mai precis a Administraţiei Imobiliare Oradea şi care este închiriat unei firme cu caracter sportiv, al carei administrator este Ion Marin. Din cauza unor divergenţe mai vechi, acesta a început să îi atenţioneze pe chiriaşii noştri că va tăia toate ţevile care trec prin subsolul în care dânsul este chiriaş al AIO şi, în consecinţă, să nu mai folosească grupurile sanitare deoarece le-a înfundat cu dopuri. După cateva zile, odată cu furnizarea agentului termic de către Electrocentrale Oradea, am constatat că în apartamentele noastre era întreruptă căldura. Am cerut sprijin de la Electrocentrale, dar dânşii au spus că nu răspund de instalaţiile interioare ale proprietarilor. Am anunţat şi AIO şi ni s-a promis că vor rezolva problema", se arată într-o scrisoare trimisă ziarului nostru de proprietarii apartamentelor care s-au trezit fără căldură. De atunci, spun oamenii, au adresat reclamaţii în scris primarului Ilie Bolojan şi AIO în mai multe rânduri, însă fără să primească un răspuns. "În data de 19 noiembrie 2008, văzând că nu primim niciun răspuns la sesizările noastre, am înaintat alte adrese, aceloraşi servicii. M-am înscris şi în audienţă la viceprimarul Rozalia Biro, însă, pentru că dânsa lipsea, a fost înlocuită la audienţe de directorul Oficiului Juridic. De faţă era şi directorul executiv al AIO, care ne-a promis că problema va fi rezolvată. De două ori a venit la faţa locului o comisie de la AIO, împreună cu un specialist de la Electrocentrale, însă domnul Marin nu a permis accesul în subsol", mai spun proprietarii. Pentru că nimeni nu i-a băgat în seamă, iar autorităţile locale s-au dovedit a fi incapabile să îşi exercite atribuţiile şi să îşi tragă la răspundere propriul chiriaş, orădenii au făcut sesizări inclusiv la Poliţie şi Parchet, în speranţa că cineva îi va ajuta. În urma demersurilor lor, singurul lucru care s-a întâmplat a fost că AIO i-a transmis lui Ion Marin că, în situaţia în care va provoca daune oricărei părţi din proprietatea comună sau unui alt apartament, împotriva lui vor fi luate măsuri în conformitate cu prevederile legii. De pus piciorul în prag nu l-a pus însă nimeni, iar chiriaşul care a închis alimentarea cu căldură a fost lăsat să se comporte ca în propria ogradă. "Domnul Marin Ion ocupă acel spaţiu în calitate de chiriaş al AIO, care are posibilitatea şi obligaţia de a-i cere acestuia să nu creeze disconfort şi să nu producă daune vecinilor, să nu-i tulbure în posesie. Se pare că unii pot să facă "ce vor muşchii lor", fără să poată fi traşi la răspundere", mai spun proprietarii, care încă mai speră că autorităţile, măcar în cel de-al doisprezecelea ceas, vor catadicsi să îşi facă datoria.
În ce ne priveşte, aşteptăm reacţia Administraţiei Imobiliare Oradea care este obligată să intervină şi să rezolve problema pe cale amiabilă.