Cu toate că România ocupă primul loc în Europa la indicatorul de "dinamică a construcţiilor", prea puţini dintre factorii implicaţi adoptă o conduită strictă în ce priveşte disciplina în domeniu. Verificările în teren ale inspectorilor din cadrul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Bihor au scos la iveală, numai în primele luni ale acestui an, numeroase abateri. Nu doar firmele care execută lucrări din fonduri private încalcă normele ce prevăd calitatea impusă de reglementările tehnice şi legale, ci şi mulţi constructori care execută lucrări din fondurile publice.

Conform unui raport întocmit de IJC Bihor, vinovaţi de aceste aspecte sunt atât constructorii, cât şi beneficiarii, adică administraţiile publice, în cazul investiţiilor realizate din resurse bugetare. Astfel, în comuna Ciuhoi, constructorul care execută lucrări de extindere reţele de alimentare cu apă nu a asigurat montarea conductei de apă la adâncimea şi pe traseul prevăzut în proiectul tehnic. La Tinca, în cazul podului din beton armat peste Crişul Negru, constructorul nu a asigurat calitatea lucrărilor de infrastructură. Tot inspectorii IJC Bihor au constatat că lucrările de alimentare cu apă a localităţilor Burda şi Sălişte de Vaşcău nu respectă tehnologia de execuţie, neefectuându-se compactările pe traseul conductei care face parte din carosabil. Aceleaşi deficienţe au fost constatate şi la lucrările de alimentare cu apă efectuate pe raza comunelor Drăgăneşti şi Lugaşu de Jos. Lista cu nereguli nu se opreşte aici, inspectorii au constatat că lucrările de reabilitare a unităţilor de învăţământ din Poşoloaca şi Tilecuş, din comuna Tileagd, se executau fără proiect tehnic şi fără autorizaţie de construire. Şi în comuna Dobreşti, construirea şcolii s-a făcut cu nerespectarea proiectului tehnic, constatându-se şi grave abateri de execuţie la structura de rezistenţă. De asemenea, în cazul extinderii şcolii şi a grădiniţei de la Ţeţchea nu s-au respectat reglementările tehnice prevăzute pentru structura de rezistenţă.

"Pentru toate aceste fapte au fost sancţionaţi fie constructorii, fie beneficiarii cu amendă contravenţională, iar măsurile dispuse au vizat refacerea sau remedierea lucrărilor necorespunzatoare calitativ", ne-a declarat ing. Adriana Lipoveanu, inspector şef în cadrul IJC Bihor.