Organizarea Conferinţei Judeţene a PSD, anunţată cu surle şi trâmbiţe de foştii lideri Mihai Bar şi Alexandru Retegan, pare să stea sub semnul incertitudinii. Dacă la începutul săptămânii dizidenţii social-democrat nu conteneau să facă valuri prin mass-media cu declaraţii referitoare la convocarea pentru ziua de mâine a unui astfel de forum, ieri tonul acestora era complet stins.

De cealaltă parte a baricadei, reprezentanţii Comitetului colectiv de conducere îşi îndemnau colegii să nu se lase induşi în eroare de Bar şi Retegan şi să nu dea curs chemării lor la Conferinţa Judeţeană. Claudiu Pop, unul dintre cei 21 de membri ai Comitetului Colectiv, a precizat că nu există nicio aprobare de la Bucureşti pentru organizarea unei astfel de şedinţe. Pop a catalogat intenţia lui Bar de a organiza Conferinţa Judeţeană drept una "de garsonieră", făcând referire la sala mică de la Casa de Cultură unde ar urma să se strângă delegaţii social-democraţi. Pe de altă parte, Ioan Mang a precizat că dacă un astfel de eveniment ar avea loc, "conferinţa ar fi una personală, mulţi dintre aleşii locali nefiind invitaţi". "Primarii sunt sunaţi insistent şi sunt nevoiţi să-şi închidă telefonul", a mai declarat Ioan Mang cu privire la presiunile care s-au făcut pentru ca membrii social-democraţi să se prezinte mâine la Conferinţa Judeţeană. Cât despre demersurile pe care le-au făcut Bar, Retegan şi alţi semnatari ai listei de convocare a forului judeţean, Claudiu Pop recunoaşte că acestea nu contravin statutului partidului, însă data fixării unei Conferinţe este atributul Biroului Permanent Naţional, care se va reuni abia luni la Bucureşti. Dacă pentru mâine Bar şi-a ratat şansa de a pregăti o astfel de şedinţă, teoretic ar mai avea o şansă săptămâna viitoare să convingă forul central de necesitatea convocării Conferinţei Judeţene. Însă, în acest moment, conducerea colectivă interimară instituită la nivelul PSD Bihor nu pare dispusă să cedeze atât de uşor puterea, astfel că va încerca prin toate căile să împiedice convocarea Conferinţei Judeţene, care ar aduce o nouă conducere la nivelul filialei bihorene.
Pe de altă parte, nici Mihai Bar nu pare dispus să meargă până la capăt cu acţiunea întreprinsă. După ce a susţinut că a obţinut semnăturile a 80% dintre membrii Consiliului Judeţean, acesta a început să dea înapoi. Dovadă că tentativa de răsturnare a actualei conduceri a PSD Bihor a fost luată sub un impuls de moment este şi faptul că Bar nici nu are o sală închiriată pentru organizarea Conferinţei Judeţene. Ieri, niciuna dintre sălile de la Casa de Cultură nu fusese încă rezervată de vreun membru al PSD.

În plus, sala mică unde anunţase Bar că se va ţine întrunirea este mult prea mică pentru numărul mare de membri PSD care ar trebui convocaţi, peste 300, după spusele lui Mang. Mai mult, dacă Bar ar fi obţinut "binecuvântarea" celor de la Bucureşti, nu ar fi ezitat să o fluture în facsimil pe sub nasul delegaţilor, şi nu doar să roşească, dând din colţ în colţ, atunci când e somat să o prezinte...