Pentru a doua oară, în săptămânile recente, consilierii județeni PNL boicotează inconștient, din rațiuni meschin-politice, cultura județului ai cărui aleși - respectiv slujbași, administratori, slujitori, până la urmă - sunt! Consilierii județeni ai PNL sabotează, cu o miză pe care personal n-o pot înțelege decât ca politică, măruntă, personală, deci NU dedicată comunității pe care trebuie s-o servească, o inițiativă simplă și onestă.

 

Despre ce este vorba?

Datorită unor lucrări tehnice, de modernizare a scenei mari a Teatrului de Stat, cele două teatre orădene, "Regina Maria" și "Szigligeti Szinhaz", vor trebui să-și deruleze activitatea artistică în spații alternative până la finalizarea lucrărilor, care depășesc perioada vacanței de vară a instituțiilor artistice. Asta înseamnă că, la toamnă, spectacolele celor două teatre vor avea loc în alte spații, sau nu se vor desfășura deloc.

Teatrul "Regina Maria" nu are spații alternative decât scena micului teatru din pasaj, "Arcadia", pe care o împarte cu Teatrul "Szigligeti". Lucrările de renovare vor îmbunătăți semnificativ activitatea celor două teatre, dar pentru a suplini șantierul scenei mari, Teatrul "Regina Maria" a propus o colaborare cu Filarmonica pe perioada lucrărilor. Consilierii PNL se opun, de fapt, ca teatrul să joace pe scena Filarmonicii. De ce?

Păi, aceasta e întrebarea... Din motive politice obscure, din orgolii stupide, din rațiuni care nu au nici o legătură cu interesele comunității bihorene, pentru care au fost aleși acești consilieri, PNL a decis să boicoteze proiectul Teatrului "Regina Maria". În dauna comunității, a spectatorilor din Oradea, a dezvoltării și emergenței culturii locale.

Ar trebui ca un asemenea moment de criză politică minoră, care este un simptom al unei crize politice majore, de fapt, la nivel local, să preocupe întreaga breaslă culturală, administrativă și politică a Bihorului. Acest gest este de fapt un surogat de atitudine politică, prin care interesele politice de partid sunt mai importante decât bunăstarea unei întregi comunități, pe care politicienii, indiferent din ce partid, s-au angajat s-o servească.

Ar fi cazul ca, măcar la al treilea vot, consilierii județeni din toate partidele Bihorului să se coalizeze pentru binele culturii locale, nu de alta, dar renumele turistic al Oradiei și zonei acesteia se fac nu numai din pavaje și fațade, ci și din cuvinte, dansuri, cântece și artă.

Arta pe care, se pare, PNL o pune mereu la colț. Doar că arta nu e a unui partid, stimați domni slujitori ai comunității, arta e pentru toți. Implicit pentru alegătorii dumneavoastră!

Vă solicit, stimați domni consilieri PNL, să vă cenzurați meschinele calcule politice în cazul acesta și să votați pentru arta Bihorului!

 

Claudiu GROZA, teatrolog & curator teatral, expert în arte performative, nou cetățean al Oradiei