Introducerea paşapoartelor electronice este primul pas către dictatura biometrică şi controlul total al omului. Preoţi şi monahi ai Bisericii Ortodoxe Române sunt în prima linie a celor care se împotrivesc "pecetluirii". Părintele Eftimie Mitra, de la Schitul Huta, şi preotul prof. dr. Mihai Valică, de la Universitatea Albert Ludwig, Freiburg, Germania, sunt doi dintre oamenii Bisericii care se opun cu argumente teologice, etice şi moral-creştine introducerii noului tip de acte care duc la pierderea libertăţii umane în numele unei securităţi îndoielnice.

Bihorul a devenit unul dintre judeţele care eliberează deja paşapoarte electronice, lucru adus la cunoştinţa opiniei publice printr-un ordin al prefectului Gavrilă Ghilea. Astfel, "începând cu 15 octombrie 2009, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor primeşte şi soluţionează numai cereri pentru eliberarea paşapoartelor electronice şi a paşapoartelor simple temporare". Noutatea constă în introducerea unui cip electronic în care sunt stocate datele personale ale individului, fotografia şi impresiunile digitale a 2 degete pereche de la ambele mâini. Într-o explicaţie simplistă, toate datele înregistrate în paşapoartele "inteligente" sunt colectate într-o bază de date suprastatală, permiţând identificarea individului în orice parte a lumii s-ar afla. Astfel, societatea s-ar apăra mai bine de potenţialii terorişti, indivizii consideraţi suspecţi putând fi identificaţi mai uşor. Numai că lucrurile nu sunt nici pe departe atât de simple, iar securitatea pe care se presupune că o dau noile acte este îndoielnică. Cu totul altul este scopul "cipuirii".
"Personal consider următoarele acţiuni ca fiind imorale şi nedemne de fiinţa umană", susţine preotul prof. dr. Mihai Valică în studiul "Bioetica tehnologiei informaţionale. Cipul total", pus recent la dispoziţia redacţiei noastre. Aceste acţiuni sunt: "colectarea şi stocarea datelor personale cu scopul de a fi livrate unor organizaţii suprastatale, care invocă terorismul şi alte scopuri mondialiste; identificarea frauduloasă a unei persoane fără ştiinţa ei, mai ales în locurile unde ea nu este obligată să se prezinte; înregimentarea electronică biometrică a omului, care îl acuză a priori ca posibil infractor şi îl clasează în categoria mărfurilor, a fiinţelor necuvântătoare, înjosind astfel demnitatea teologică şi umană a persoanei; crearea unei baze de date biometrice centralizate la nivel mondial, având în vedere vulnerabilitatea acesteia de a fi decodificată de persoane rău intenţionate sau de servicii secrete; legiferarea implantului medical, care conform H.G. 55/2009 permite controlul proceselor fiziologice normale ale organismului uman şi controlul concepţiei umane."
Noile modele ale actelor de identitate sunt impuse în statele Uniunii Europene ca o măsură de combatere a terorismului, în prezent căutând a fi implementat la nivel global. Originile periculosului demers trebuie căutate în Statele Unite ale Americii, acolo unde s-a atins şi treapta finală a planului global de control asupra oamenilor, cipul implantat în corp.
Astfel s-a ajuns ca în ţara care proteja la cel mai înalt grad libertatea individului - în SUA neexistând, spre exemplu, obligativitatea de a avea buletin de identitate sau cod numeric personal - să ajungă locomotiva îngrădirii libertăţii individuale în numele unei ipotetice siguranţe colective şi a prezervării beneficiilor sistemului consumatorist. Acţiunea de introducere a documentelor biometrice ca cel mai semnificativ aport al tehnologiei în sprijinul securităţii personale şi colective este evident împotriva omului, deoarece presupune conectarea la un sistem central de supraveghere.
(va urma)