Mâine, 24 noiembrie, la Curtea de Apel, se va judeca recursul formulat de Primăria municipiului Oradea împotriva deciziei Tribunalului Bihor cu privire la anularea taxei de grădiniţă. Tot mâine se judecă şi recursul cu privire la anularea taxei de ordine publică, urmând ca în 30 noiembrie să aibă loc prima înfăţişare în procesul privind taxa specială pentru reabilitarea faţadelor clădirilor din centrul istoric al municipiului.

Taxa de grădiniţă şi taxa de ordine publică instituite de Consiliul Local Oradea în 2009 au fost atacate în contencios administrativ de Prefectura Bihor în luna decembrie a anului trecut. Tribunalul Bihor a decis, în luna iunie a acestui an, printr-o sentinţă definitivă, anularea acestora. Recursul intentat de Primăria Oradea se judecă în această săptămână. Reaminitim că prin Hotărârea nr. 7077/ 2009 a Consiliului Local Oradea privind activitatea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat - grădiniţele din municipiul Oradea - se instituia obligativitatea plăţii aferente alocaţiei de hrană la 90 lei pe lună, corespunzător a 15 zile, chiar dacă un copil frecventează sau nu grădiniţa în respectivul interval de timp. Chiar dacă nu a primit aviz de legalitate din partea Instituţiei Prefectului, conducerea Primăriei Oradea a decis aplicarea acesteia. În consecinţă, în cursul lunii decembrie 2009, Prefectura Bihor a decis formularea unei cereri de chemare în judecată a CLO, solicitând anularea taxei de grădiniţă. După mai multe înfăţişări, Tribunalul Bihor s-a pronunţat asupra solicitării formulate de juriştii Prefecturii admiţând acţiunea introdusă la finele anului trecut. În ceea ce priveşte Hotărârea CLO 708/2009 privind aprobarea Regulamentului pentru instituirea taxei speciale de ordine publică, juriştii Prefecturii au considerat că nu s-a fundamentat legal destinaţia sumelor încasate, fiind încălcate prevederile Codului Fiscal şi ale Legii finanţelor publice locale cu privire la taxele speciale. Şi în acest caz, instanţa a dat câştig de cauză Prefecturii, Primăria făcând recurs.
Potrivit Adelinei Coste, şefa cancelariei prefectului, tot în această lună va avea loc şi prima înfăţişare din procesul privind actele emise de Consiliul Local Oradea referitoare la taxa specială pentru reabilitarea faţadelor clădirilor din centrul istoric al municipiului. Acţiunea în contencios a fost depusă la Tribunalul Bihor la începutul lunii octombrie, Prefectura cerând anularea acestei taxe, considerând că nu toate clădirile pentru care s-a cerut plata taxei speciale sunt monumente istorice. Un alt motiv invocat de Prefectură a fost numărul foarte mare reclamaţii primite de la orădeni. "Iniţial, primul termen a fost stabilit pentru anul viitor, însă, la solicitarea Primăriei Oradea, termenul a fost devansat pentru data de 30 noiembrie", a menţionat Adelina Coste.