Amenajarea celui de-al doilea parc dendrologic din Cetatea Oradea se apropie de finalizare, însă şansele ca acesta să fie deschis curând vizitatorilor sunt relativ mici, în condiţiile în care, peste iarnă, zidăria de la Bastionul Crăişor a început să se prăbuşească peste aleile nou create.

Demarate în cursul lunii septembrie 2010, lucrările de amenajare a şanţului de est a Cetăţii Medievale trebuiau finalizate până la 16 martie a.c. Evident, acest termen nu a fost respectat de către executantul investiţiei, lucrările fiind suspendate pe perioada anotimpului rece. Odată cu reluarea lucrărilor în această primăvară, antreprenorul, Constructorul Sălard, a primit un nou termen, jumătatea lunii iulie a acestui an. Din păcate, iarna care a trecut a lăsat urme în ce priveşte zidăria exterioară a Cetăţii Oradea. Angajaţii Direcţiei Management, Proiecte cu Finanţare Internaţională au constatat că Bastionul Crăişor prezintă un mare grad de surpare. „Am constatat că peste iarnă zidul din zona Bastionului Crăişorul se surpă. Nu ştim clar care va fi soluţia. Se impun lucrări de reabilitare a zidăriei, lucrări care ar însemna alte 4 - 6 luni sau vom îngrădi accesul în parcul pe care trebuie să-l inaugurăm în a doua parte a lunii iulie", ne-a declarat Dumitru Sim, şeful Serviciului Turism, Cultură, Regenerare Urbană, din cadrul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională. Ideea limitării accesului într-un parc nou construit nu pare să fie agreată de către Dumitru Sim, care crede că s-ar impune o alocare de fonduri pentru reabilitarea Bastionului Crăişor. Până ce factorii de decizie vor alege una dintre soluţii, lucrările de amenajare la noul parc dendrologic continuă cu zidirea din cărămidă a băncilor, a suportului pentru coşurile de gunoi, respectiv a panourilor informative. Au fost trasate aleile principale şi secundare, au fost realizate cele 10 spaţii de recreere.

În gâtul Bastionului Roşu s-a mai reuşit amenajarea unui mic lac artificial, prin care se sugerează faptul că şanţul era umplut cu apă, în suprafaţă de 450 mp.