Luni: Săptămâna politică a început cu un mic seism. Tokes Laszlo a demisionat din UDMR. Gestul în sine n-a fost neapărat o surpriză. Mult mai interesantă a fost, pentru unii, informaţia că fostul episcop făcea încă parte din Uniune. Nu de alta, dar sunt ani buni de când Tokes nu scapă nicio ocazie să facă troacă de porci formaţiunea politică ce l-a propulsat în parlamentul european. Despre motivele demisiei nici nu ştii ce să crezi! Azi zicea că n-a fost niciodată de acord cu participarea UDMR la guvernare şi, câteva zile mai târziu, acelaşi Tokes Laszlo, descoperea că, politic, PPMT s-ar simţi cel mai aproape de PDL. Cum ar veni: „ridică-te tu, ca să mă aşez eu"!? Adică Tokes nu e de acord cu participarea la guvernare, fiindcă UDMR ar ţine ocupat locul care l-ar vrea el şi ai lui?

Marţi: Ce nu face Michiduţă! Uite taman înaintea alegerilor locale iese la iveală un raport al Curţii de Conturi unde citim că aleşii au prejudiciat statul cu peste un miliard de euro! Că, vorba unui clasic, „ori sunt hoţi ori sunt tâmpiţi", primarii şi şefii de consilii judeţene nu ţin cont de Legea Achiziţiilor Publice, dau - ilegal - sporuri şi prime subordonaţilor, încalcă toate regulile de administrare a patrimoniului instituţiilor pe care le conduc... În topul celor mai risipitoare administraţii locale, Bihorul e pe locul doi. Putem, de asemenea, să fim mândri şi în ceea ce priveşte cuantumul cheltuielilor ilegale de personal contabilizate. La nivel judeţean, s-au „scurs" aşa 9,3 milioane de lei. Cinste lor, edililor! Da' să-i mai alegem?

Miercuri: Făcurăm noi ce făcurăm şi pe asta o dădurăm! După ani de procese, după intervenţii din toate părţile, ăi de au pâinea şi cuţitul şi-au impus punctul de vedere. O căpetenie udemeristă, de pe la nu ştiu ce comisie de retrocedări, a anunţat că palatul vechii Policlinici nr.1, de pe strada Republicii, va fi retrocedat Ordinului Mizericordienilor. Retrocedat e un fel de-a spune, fiindcă acea clădire n-a fost niciodată a călugărilor romano-catolici. Clădirea a fost a statului maghiar şi, conform prevederilor tratatului de la Trianon, a trecut în proprietatea statului român. Udemeriştii desfiinţează, paragraf cu paragraf, Pacea de la Trianon şi noi nici măcar nu băgăm de seamă. Până într-o zi, când ne vom trezi că nici Ardealul nu mai e al nostru.

Joi: Ziua de 15 martie, a maghiarilor de pretutindeni, a trecut fără un deranj prea mare. Că preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, s-a făcut şi el husar de operetă, îl priveşte. Că mai mulţi importanţi politicieni locali români au absentat nemotivat de la manifestaţii, ţine de bucătăria lor. Cele mai interesante au fost nuanţele din discursurile liderilor maghiari. La Oradea, Tokes Laszlo a vorbit despre „împăcare" şi a citat din „Deşteaptă-te române". În secuime, Marko Bela a zis că ungurii „luptă de 180 de ani pentru libertate". Adică luptă şi azi! Adică nu sunt liberi?! Să juri că, anul ăsta, păpuşarul din umbră a încurcat discursurile celor două căpetenii maghiare.

Vineri: Pe nevăzute, după ce o să treacă valul, „linia" de predare în limba maghiară a Facultăţii de Medicină din Târgu Mureş va deveni realitate. Cu sau fără profesori, acreditată sau nu, dacă vrea UDMR „legea trebuie aplicată". E ca şi cum, de mâine, s-ar da o lege că venitul minim garantat în România e de 5.000 de euro pe lună. Contează că nu-i de unde? Nu, că e lege! Preşedintele PDL, Emil Boc, nu vede cât e de ridicol şi o ţine pe a lui, cică n-a cedat şantajului! Înseamnă că a făcut-o de bună voie, ceea ce este şi mai grav. Pe viitor, dacă o să avem ghinionul de a încăpea pe mâna unui medic care nu ştie decât că ficatul e „maj", avem toate şansele să dăm ortu' popii şi el să nu poată fi nici măcar bănuit de malpraxis. În fond, nu poate fi vorba decât de o neînţelegere lingvistică. Doamne păzeşte!

Sâmbătă: Dacă Tokes i-a lăsat cu ochii în soare pe cei care l-au făcut europarlamentar, Gigi se întoarce la iubirea sa dintâi. Liderii PNG şi PRM, George Becali şi C.V. Tudor au căzut de acord să meargă împreună la alegerile locale şi parlamentare de anul acesta. Uite aşa, Gigi le-a dat cu flit pedeliştilor, care sperau să-l atragă alături de ei în Mişcarea Populară. E drept că „telectualii" partidului nu l-au vrut nicicum pe castelanul din Pipera. Oricât ar fi de interesantă ideea de coagulare a unui pol naţionalist, e greu de înţeles de ce, între a se uni cu Elena Udrea şi C.V. Tudor, Becali l-a preferat pe liderul PRM? Poate fiindcă, aşa cum se spune, ne tragem din Traian şi Decebal?

Duminică: Întrebarea săptămânii: pleacă sau nu Marean Vanghelie la UNPR, după aleasa inimii sale? Femeie aprigă, republicană de la Călăraşi, Oana Mizil n-a suportat umilinţa de a fi mazilită de la conducerea filialei şi s-a dat cu progresiştii. În cazul primarului de la Sectorul 5, lucrurile sunt puţin diferite. El săracu' a înghiţit broasca execuţiei politice şi n-a plecat. S-ar putea anticipa că o să mai stea în PSD cel puţin până după alegeri, ca să se aleagă iar la primărie. Abia apoi vom vedea cine îi e mai drag, Oana sau Victoraş?

Cetăţeanul surmenat