Luni: Autoproclamatul lider al Opoziţiei, Crin Antonescu, s-a decis. El şi partidul pe care îl conduce nu susţin proiectul privind mineritul aurifer la Roşia Montană. Miniştii Barbu şi Vosganian şi-au muşcat din pumni, dar au tăcut chitic. Mai afectat a fost premierul Victor Ponta, cel pentru care declaraţia liderului PNL a venit ca un cuţit în spate. Întrebarea era dacă pică proiectul RMGC sau pică Guvernul USL? După vreo două zile, în care şi-au aruncat vorbe prin intermediul presei, liderii celor două partide s-au văzut faţă în faţă. USL rămâne, întreagă, la butoanele puterii. Cel puţin deocamndată...

Marţi: Găsindu-se de unul singur în barca „Goldului", Victor Ponta o dă iute după cireş. Ordonă Parlamentului să treacă legea Roşiei Montane în procedură de urgenţă, cu consemnul că aceasta trebuie să „pice". Asistăm la o premieră, puterea votează împotriva puterii! Asta se întâmplă, fiindcă liderii USL s-au cam speriat de protestele celor care susţin dezvoltarea durabilă a Roşiei Montane şi caută să scoată cartofii din foc cu mâna Parlamentului, instituţie care, teoretic, nu poate fi trasă la răspundere nici măcar de marile corporaţii. Dar, cum la noi teoria e una şi practica cu totul altceva, „Goldu" a reacţionat imediat. În cazul unei decizii nefavorabile lui, va da statul în judecată, urmând să ceară despăgubiri de 4 miliarde de dolari. Uite, a dracului ce chestie, de data asta n-a sărit niciun ales să apere, ca ars, „suveranitatea legislativului" şi să invoce „dictatura parlamentului"! Tot mai tare e tirania banului, nu?

Miercuri: Încă puţin şi se va face dreptate. Fiindcă e criză şi le e greu, primarii şi consilierii locali vor avea din nou dreptul de a face parte din Consiliile de Administraţie ale regiilor de interes local. Modificarea legii este „opera" a şase deputaţi PSD. De fapt, avem în faţă o triplă lovitură. Una, că-i dau peste bot Agenţiei Naţionale de Integritate, că prea şi-a băgat labele în ciorba lor. A doua, că scot din culpă câteva mii de aleşi locali care nu s-au sinchisit de prevederile legale, încă în vigoare!, şi au rămas ori s-au vârât prin Consiliile de Administraţie pe care oricum tot ei le conduc. A treia, că trebuie să facă şi măriile lor, primari şi consilieri, nişte venituri suplimentare, dacă tot se sacrifică pentru popor. Întrebarea e nouă, prostimii, când ne-o da vreun deputat aşa plăcintă? În trei straturi cu glazură de bănişori!

Joi: Adrian Severin, singurul europarlamentar prins cu afaceri necurate la Bruxelles care s-a încăpăţânat să nu demisioneze şi nici n-a fost condamnat până acum, e trimis în judecată de DNA. Copilul de suflet al lui Moş Iliescu făcea amendamente pe interese pe la Comisia Europeană, pentru trei firme în acelaşi timp, iar „taxa de consultanţă" era de 100.000 de euro anual, pentru fiecare. Plus că, la orice hârtie făcea, Severin mai cerea un „supliment de efort" a 4.000 de euro pe zi. Aşa să tot faci politică! Pân' la pensionare sau la închisoare...

Vineri: Ştabii RMGC-ului sunt oleacă mai inteligenţi decât politicienii noştri. Şi-au dat seama că nu pot suci mâna la spate Parlamentului. Şi au revenit, discret ce-i drept, asupra ameninţărilor legate de plata unor despăgubiri. În schimb, aleşii, mai puţin ageri, dar foarte sensibili, s-au răzgândit iar. Legea Roşiei Montane nu mai trece în procedură de urgenţă. Ba, s-a făcut şi o comisie „care va cerceta şi analiza"... E semn rău. Cineva de sus, de foarte sus, a ajuns să se teamă mai tare de goldişti decât de oamenii din stradă. Tot ce le mai rămâne de făcut e doar să legifereze jaful, prin vot secret.

Sâmbătă: Dacă nu va mai fi loc de trăit în România cianurată, se întrevăd ceva speranţe de peste ocean. Într-un aparent inexplicabil gest de mărinimie, UE le-a cerut SUA şi Canadei să ridice vizele pentru cetăţenii români şi bulgari. Mai mult, Uniunea ameninţă că, în caz contrar, se vede obligată ca să reintroducă şi ea obligativitatea vizei pentru cetăţenii americani. Înainte să le ridicaţi osanale fraţilor noştri europeni, staţi o clipă şi gândiţi-vă că aceasta ar putea fi doar o manevră prin care ei speră ca masa de muncitori ce ar putea să le invadeze piaţa muncii s-o taie peste Atlantic. Unde mai pui că e chiar greu de crezut că americanii se vor izmeni pe ei, fiindcă UE agită sperietoarea vizelor. Până la urmă, tot Europa ar avea de pierdut.

Duminică: Un regal de scandal. Supuşii „majestăţilor lor, membrii casei regale Cioabă" au făcut referendum şi cer, cu o covârşitoare majoritate, abdicarea întregii familii. Altfel spus rromii internaţionali nu vor mai avea nici rege, nici împărat. În această veritabilă criză dinastică s-au implicat şi serviciile secrete care afirmă că puciştii pregătesc trecerea la organizarea republicană, mai potrivită năravurilor etniei. Asta noi, românii, o ştim cel mai bine. Până una alta, politicienii noştri sunt - aproape fără excepţie - nişte ţigani. Evident, rrepublica rromană va avea şi un preşedinte care, precum şi-ar dori conu' Iancu, îşi va avea reşedinţa la Ploieşti.

Cetăţeanul surmenat