Luni: Nu-i de glumă! S-ar părea că nişte politicieni au scuipat în ciorba serviciilor. Altfel nu se explică de ce George Maior, altminteri un tip deosebit de discret, a „ieşit" în presă cu câteva precizări nu foarte subtile. Concret, şeful SRI a spus că există politicieni care vor să-i atragă instituţia în campania electorală, că foşti turnători şi infractori dovediţi atacă Serviciul, tocmai pentru a-l frăgezi în vederea participării la unele jocuri politice, şi că sunt o mulţime de politicieni care au recuperat securişti, promovându-i pe poziţii de consilieri personali. Ei, asta ne mai lipsea! Da' nu-i nicio mirare că s-a ajuns aici. Dacă Parlamentul geme de securişti dovediţi era normal ca aceştia să vadă şi de grija colegilor lor. Întrebarea e când se întorc la putere şi cu cine?

Marţi: Conform unui sondaj de opinie, românii nu au încredre în capacitatea lui Crin Antonescu de a croi o nouă constituţie. 30% s-ar duce să voteze noua lege fundamentală pe mâna lui Ponta. Puţin peste 10% ar răspunde chemării lui Băsescu şi doar 6% văd în preşedintele PNL un constituţionalist de încredere. Dintr-o perspectivă aritmetică, s-ar putea ca, până la toamnă, să avem o nouă constituţie, dar să nu avem cine o vota. Cauza acestui scepticism generalizat ar putea fi legată de faptul că nici acum politicienii nu vor să ţină cont de voinţa poporului. 97% dintre cei chestionaţi au spus că vor parlament unicameral. Însă Ponta şi Antonescu vor altceva. Şi, uite aşa, vom ajunge la vorbele lui Nenea Iancu: „să se modifice primesc, dar să nu se schimbe nimic...". Pierdere de vreme!

Miercuri: Poate nu ştiaţi, dar începând din această zi, care poate fi numită istorică, limba maghiară a devenit „obligatorie" la Miercurea Ciuc. Cel puţin aşa a decis primarul Raduly Robert, ocazie cu care edilul a şi ridicat, drept în centrul oraşului, un uriaş drapel secuiesc. Adică, dacă e să-i tălmăcim gestul, a declarat autonomia teritorială a locului. Are limbă „oficială", are drapel şi după cum am văzut, avea şi vreo zece husari... Noi n-avem... vorba aia. Că - după cum spunea şi Ion Ţiriac - nu suntem capabili să impunem legea la noi în ogradă. Nu e o chestie personală, dar gestul lui Crin Antonescu de a primi un drapel al secuilor poate fi luat ca unul cel puţin binevoitor. Când preşedintele Senatului primeşte însemne străine e ca şi cum popa ar binecuvânta balamucul.

Joi: Uite de grija cui n-am putut dormi toată săptămâna! Ce că s-a scumpit curentul?! Televizoarele au funcţionat la foc continuu ca poporul să afle dacă Băsescu pleacă la pensie sau revine în politică. A zis-o! Nu vrea să crească plodul Ebei. Şi, de aici, lung prilej de păreri şi speculaţii... Una la mână! Eu nu cred că Băsescu o să lase preşedinţia, înainte de finalul mandatului, măcar ca să nu lase toată puterea pe mâna USL. Şi doi! Cine chiar l-a crezut pe Băsescu că se lasă dus din politică l-a şi votat acu' nişte ani!

Vineri: Pactul de coabitare n-a apucat să fie înţărcat, că deja s-a şifonat. A ieşit preşedintele să spună, public, că ne-au ieşit prost analizele pe MCV din pricina faptului că Guvernul are în componenţa sa personaje cu dosare penale trimise la tribunal. Deci, pacea cu Ponta nu avea cum să ţină. Bine că liderii USL ţin la tăvăleală. Au zis că, nici legat, nu-l dau pe Fenechiu din executiv. Nici ministrul Transporturilor nu i-a rămas dator preşedintelui. Invocând „cheltuielile prea mari" pentru întreţinerea aeronavei prezidenţiale, Relu Fenechiu a ameninţat că-l lasă pe Băsescu pieton. Însă ideea a fost abandonată suspect de repede. S-ar părea că cineva şi-a adus aminte cât de mult îi place lui Antonescu să picotească legănat pe aripile vântului...

Sâmbătă: Pe când se afla în vizită oficială, la Paris, Victor Ponta le-a promis gazdelor sale că o să le scape de ţigani, aducându-i pe toţi în ţară, să lucreze în industrie! Deci d'aia se fac concedieri la Oltchim şi la Mecel, ca să vină rromanes să munceşte în fabrici şi uzine?! Dacă acceptăm ideea că industria autohtonă e, precum spunea un clasic, o grămadă de fier vechi, atunci oferta primului-ministru nici nu mai pare aşa sărită de pe fix. Ţiganii din toată Europa vor fi repatriaţi ca să taie combinatele patriei şi să le transporte spre centrele de reciclare. Ceva de lucru ar mai fi!

Duminică: După ce s-au supărat pe Europa, domnii Ponta, Antonescu, Corlăţeanu... vor s-o rupă şi cu nepoata ei mai mică, Schengen. Ministrul de Externe, ăla de a gafat impardonabil faţă de poporul evreu, s-a trezit iar vorbind în vreme ce era cu mintea altundeva. Cică, dacă nu suntem primiţi în spaţiul de liberă circulaţie, acum în martie, s-ar putea să nu ne mai intereseze aderarea. Ciudăţenia naibii e că, în loc să sară să-l urecheze, dacă tot nu vor să-l pensioneze printr-o ambasadă unde n-ar mai putea spune trăsnăi de renume internaţional, Ponta şi Antonescu s-au grăbit să-l apere. Că bine le zice! Apăi, şi noi zicem, de ce să ne mai tot încurcăm? Trântim uşa o dată, să-i sară timpanele Europei, şi gata!

Cetăţeanul surmenat