Pe la începutul săptămânii situaţia de pe ogoare a devenit atât de dramatică, din cauza secetei, încât însuşi Patriarhul Daniel a chemat clerul din subordine să se roage pentru ploaie. Şi, iată, minunea s-a întâmplat! A plouat peste toţi drept credincioşii. E clar că Prea Fericitul are legături foarte suspuse. Ori e însuşi Dumnezeu ori Patriarhia deţine cel mai performant satelit meteorologic, "Sf. Ilie cel Nou".

* Ministrul Economiei s-a dus mai întâi la partid, cu rectificarea bugetară. E clar, partidele împart banii ţării. Deci, aşa stând lucrurile, nu poţi să te aştepţi să plouă cu mălai pe la primăriile şi consiliile judeţene conduse de opoziţie şi nici ca tocmai PSD-ul să schimbe regula. E destul că acum împărţeala se face pe faţă. De regulă, pe sub mese iese mai prost.

* Ponta a venit fără cârje la şedinţa PSD. Acum, de când nu mai poartă şi povara partidului, merge mai uşor. Un baston îi este destul.

* E clar, premierul îl vrea pe preşedinte cât mai mult şi cât mai departe de ţară. Aşa se explică faptul că, deşi Iohannis a cam păpat, în timp record, banii alocaţi deplasărilor în străinătate, Guvernul a dat încă 11 milioane de lei pentru alte vizite prezidenţiale. Poate că e mai bine aşa. Când stau pe'acasă, titularii celor două palate se ceartă. Oare fac asta din plictiseală?

* Aflat la Tuşnad, pentru deja banala întâlnire a maghiarilor de pretutindeni, premierul Ungariei a şocat din nou. Faptul că a expus, pe pagina sa de facebook, imaginea unei tarabe plină cu simboluri ale Ungariei Mari, numa' bune de agăţat la piept, i-a indignat pe cei de la Externe. Însă, românii şi maghiarii de rând sunt nedumeriţi dintr-un cu totul alt motiv. Este vorba de una din declaraţiile făcute de Orban. "Trebuie să ne întoarcem la o relaţie eficientă româno-maghiară", a spus premierul ţării vecine. A uitat însă să spună din perspectiva cui se va măsura eficienţa despre care vorbeşte domnia sa. Nu de alta, dar, în anumite chestiuni, punctul lui de vedere nu prea puşcă cu al nostru.

* Nu-i destul că avem mai mulţi generali decât caporali, o minte creaţă, de la Apărare, şi-a spus că ar putea să scoată grade la vânzare. Conform unui proiect de lege, conceput de cineva din M.Ap.N., în baza unor consistente şi consecvente sponsorizări, orice neica nimeni ar putea să îşi cumpere grade de ofiţer în rezervă. Unii au şi calculat cam cât ar fi de plătit pentru gradul de general! Parcă-i şi văd pe Gigi, Vadim ori alţii ca ei, că sunt azi recruţi şi mâine generali ori batăr colonei. Chiar aşa să fi ajuns armata? La puşcă de lemn?! Te şi miri că, precum a zis cu privire la TVR, lui Ponta nu i-a trecut încă prin cap să o privatizeze.

* Tăriceanu a fost şi el operat la picior, însă în Bucureşti. Ce ţi-e, domnule, şi cu alianţele astea! Politicienii noştri empatizează mai mult între ei decât cu poporul. Dacă pe Ponta îl durea capul, pe Călin Popescu l-ar fi găsit oare nebun?

* Nu e deloc exclus. Cică o serie de juni tomnatici ai politicii româneşti, niciodată aleşi în mari demnităţi, ci doar trăind cu ele în dubioase concubinaje politice, printre care Petre Roman şi Călin Popescu Tăriceanu, vor să candideze la funcţia de primar-general. Păi, îi bate junioru' Piedone de le scoate politica din cap. Pentru cel puţin două mandate sau până la pensie!

* Apropo, de primarul Popescu, zis Piedone, n-a făcut prea multă umbră în partidul lui Tăriceanu. Găsindu-se fără "dom' Profesor" de la agenturi, primarul de sector s-a pus în slujba unor grade "mai" superioare, la UNPR. Tragică soartă pare să aibă ALDE partidul ăsta. Nici nu s-a înfiinţat bine că şi începe să se destrame. Una din cauze ar putea fi aceea că avem mai multe servicii active - de ieri şi de azi - decât partide. Se impun măsuri urgente!

* Poţi înţelege că pe Ponta îl doare un picior, că doar acum s-a operat, dar e greu de înţeles balansul - politic - al premierului, când pe un picior, când pe celălalt. După ce, săptămâna trecută, a dat Ordonanţă că amână creşterea salariilor marilor demnitari, înainte de a pleca în vacanţă, premierul a anuţat că, totuşi, salariile celor mai importanţi 50 de oameni din România vor fi mai mari, de la 1 septembrie. Ca să nu pară că şi-a dat, în avans, bani de concediu, Victor Ponta a anunţat că el va dona unui club de baschet diferenţa.

* Din păcate, generozitatea premierului n-a rezolvat situaţia. Cum acum niciun partid nu mai vrea să îşi asume creşterea indemnizaţiilor, preşedintele interimar al PSD, ameninţă să trântească proiectul în Parlament. Ştie Dragnea ce ştie! Una la mână că, jucând această carte, va părea mai bărbat politic decât ex-preşedintele PSD, pe care e destul de supărat, fiindcă nu l-a susţinut la vot. Doi, e clar că un astfel de proiect nu poate să pice în Parlament, că..., vorba aceea, hoţii nu se fură între ei. În plus, se aude că, din septembrie, şi parlamentarii vor să îşi salte lefurile, la 9.000 de lei pe lună. Serviciu contra serviciu! Mai mult, dacă tot vor fi chemaţi din vacanţă pentru a vota Codul Fiscal, trebuie şi ei, aleşii, să se aleagă cu ceva, nu-i aşa?!

* Mare dandana şi cu Codul ăsta. După ce l-au votat, în Parlament, acum liberalii s-au trezit că nu e bine aşa cum e, fiindcă aşa a zis Iohannis şi fiindcă e Codul lu' Ponta. Dar nici aşa nu e bine fiindcă, pe lângă faptul că s-au făcut de râs, oamenii de afaceri, unii dintre ei membri ai PNL, spun că, totuşi, Codul e bun. Bieţii de ei, sărmani penelişti! Ce-o fi acum în capul şi în inima lor? Cum se vor duce ei la vot oare? În ultimă instanţă, pot face ca Ponta. Să spună că, din punct de vedere politic, sunt contra, dar, ca liberali, nu pot fi decât pentru.

* Fiindcă premierul Ponta e plecat în vacanţă, la Miami, generalul Oprea e, iar, prim-ministru interimar. Ce chestie! Oprea e singurul politician român care se poate lăuda că a fost de două ori premier într-un singur an. Dar numai cu termen redus! Terist, ca la armată.

* Nu eşti politician român dacă n-ai o blondă. S-a aflat că şi Daniel Constantin, ministrul de la Agricultură, are o pupilă. Până acum bine pitită într-o funcţie de secretar de stat la Dezvoltare, Alina Cazanacli a intrat în gura foştilor colegi de la PC, care au descoperit, brusc, că fata cu părul bălai nu are nicio treabă cu înalta-i misiune ministerială. "Răutăţi", a răspuns frumoasa ex-conservatoare. "Dacă nu aş fi arătat aşa cum arăt, nu ar fi avut nimeni nimic împotriva mea", zice ea. Sau, poate, dacă nu aţi fi schimbat partidul... Dar cum să-l lase ea pe Daniel, în ALDE, singur, singurel?

* Întrebat de ce nu vrea să meargă la muncă, pentru casă, masă, transport şi 1.500 de lei pe lună, un român, care îşi duce zilele din ajutorul social, a răspuns: "Par eu prost, dar nu aşa deştept". Acum ne-am luminat. Aşa e şi cu clasa politică, par ei deştepţi, dar nu aşa proşti... precum sunt! *

Cetăţeanul surmenat