Luni: E clar, când sunt la ananghie politicienii scot, de nu ştiu unde, idei vechi pe care, cel mai adesea, nici nu se căznesc să le îmbrace într-o haină nouă. Speriaţi că până şi partidul OTV i-a depăşit în sondaje, pedeliştii şi-au amintit de Mişcarea Populară, aia de o îngropară, anul trecut, mai prin vară. Oaste de strânsură. Platformă de dreapta cu ecologişti, ţărănişti şi socialişti, plus Gigi Becali e o construcţie ideologică fără substanţă, perfect egală cu alianţa dintre social-democrat şi liberali. Doar că socotelile politice sunt ceva mai relative şi e destul de previzibil că toţi piticii adunaţi în jurul PDL nu o să dea la adunarea electorală cât USL.

 

Marţi: Puterea s-a hotărât să pună Opoziţia la colţ. Campania naţională „Greva lor te costă 1,4 milioane de euro pe lună" a ajuns şi pe la Bihor. De fapt, PDL a împânzit toată ţara cu fluturaşi pe care sunt trecuţi toţi parlamentarii USL care nu şi-au reluat locurile din Legislativ de la începutul actualei sesiuni. După unele surse campania lansată împotriva opoziţiei ar costa vreo cinci milioane de lei. Trebuie că pedeliştii sunt cu adevărat disperaţi dacă au rupt de la ei atâta bănet ca să cheltuie pe adversari. Era să uităm, printre aleşii care, deşi zic că sunt în „protest parlamentar" nu au uitat să se ponteze la Parlament ca să îşi ridice indemnizaţia de şedinţă, se numără şi bihorenii Sonia Drăghici şi Ioan Roman, ambii de la PSD.

 

Miercuri: Ştirea săptămânii: în Marea Neagră s-au găsit zăcăminte de gaz care ar putea acoperi, integral, consumul României pe cel puţin patru ani de zile. Culmea ironiei, în aceaşi zi s-a anunţat că preţul gazelor nu va scădea. Mai mult chiar, a doua zi preţul benzinei şi al motorinei a şi crescut puţin. Cum se poate ca noi să avem o comoară şi totuşi să tremurăm de frig şi de spaimă la venirea facturilor? Simplu, ceea ce credem că e al nostru nu ne mai aparţine, fiindcă l-am dat la alţii. Ei scot, ei vând, ei fac profit! Noi suntem singuri şi ne dăm cu flit!

 

Joi: Aşa ceva! UDMR, mai precis preşedintele ei, Kelemen Hunor, a anuţat că Uniunea îşi poate permite patru ani de opoziţie. Reacţia grofilor din partid a fost imediată şi neiertătoare: „Poate el!". Degeaba o tot dă, Kelemen Humor că e bine în opoziţie, că nu ai responsabilităţi, că poţi să promiţi şi luna de pe cer şi nu te întreabă nimeni cum ai s-o cobori pe pământ... Greii „partidului" s-au şi gândit că, dacă ţine el neapărat, să facă opoziţie o poate face şi în interiorul UDMR, că tot e la mare modă autonomia, însă asta înseamnă că nu va mai fi preşedinte. Toate bune, dar cu tata Marko ce facem?

 

Vineri: Dacă tot a fost asta  săptămâna clasamentelor parlamentare iacă unul în care nu stăm nici aşa, nici altminteri... Institutul pentru Politici Publice a dat publicităţii un top al prezenţei parlementarilor la votul final asupra unor proiecte legislative. Adică, pe unde ne-au fost aleşii atunci când era vorba să îşi încununeze munca? Nu stăm rău. Avem deputaţi, ca Sonia Drăghici, cu prezenţă de 95%. Dar sunt unii, Nicolae Jolţa şi Derzsi Akos, care n-au fost de faţă nici la jumătate din legile votate. S-ar spune că senatorii sunt şi mai disciplinaţi. Petru Filip a fost acolo când s-au votat 99% din legile sesiunii care a trecut. Nu se prea ştie pe unde a umblat Cornel Popa, cel mai prost clasat dintre senatorii bihoreni, fiindcă are o prezenţă de numai 73%. Oricum ai noştri sunt toţi departe, foarte departe de onorabilul Crin Antonescu, preşedintele PNL, care a reuşit istorica performanţă de a nu fi prezent niciodată atunci când Parlamentul şi-a dat votul final asupra unei legi.

 

Sâmbătă: Nu ştim cum se face dar, deşi avem două noi parcuri industriale numai în Oradea, tot suntem între primele cinci judeţe care, în anii de criză - 2008 - 2011 - au produs cei mai mulţi şomeri. Suntem chiar pe locul 5 în ţară, printre judeţele unde numărul şomerilor a crescut cu peste 3.000. Dacă, pe lângă asta, punem şi faptul că ni s-a dus vestea celor mai mici salarii din România, e clar că povestea cu „relansarea" judeţului „de nota 10" s-a cam încurcat undeva. Poate chiar la start...

 

Duminică: Săptămâna s-a terminat aşa cum a început, cu Mişcarea Populară în topul ştirilor politice. Gigi Becali a anunţat că s-a înţeles cu PDL şi vor susţine acelaşi candidat pentru primăria Capitalei. În plus, aşa zisa alianţă a dreptei pare să prindă contur. Acum pare mai limpede cum vine chestiunea cu campania de deszăpezire dusă de Gigi şi mai ales de unde vine treaba cu finanţatorul Stelei, în rolul de prim ministru şi „general al lui Dumnezeu". Dacă e aşa, ne-am aranjat! Te pomeneşti că văru' Ioan Becali va fi ministru de Justiţie, că are ştiinţa de a-i pune la punct pe judecători.

Cetăţeanul surmenat